Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Babiše uznává třetina lidí, víc má odpůrců.“ Sociolog o davu z Letné i zvládnutí protestu

Autor: Jakub Veinlich - 
24. června 2019
12:25

Přes 200 tisíc lidí se v neděli sešlo na Letné, což je nebývalý rozměr demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO). O jeho postoji, ale i průběhu demonstrace a možných dopadech promluvil pro Blesk Zprávy sociolog Jan Herzmann, který upozorňuje, že jde rovněž o další doklad skutečného rozdělení společnosti. Dle jeho odhadů však nadále zhruba třetina lidí Andreje Babiše uznává, proti němu jsou dvě třetiny lidí. Což je ale na české politické scéně nadále z politiků nejlepší východisko, protože další politici mají zastánců často méně.

Blesk Zprávy: Jak byste zhodnotil včerejší demonstraci na Letné, ať už ze strany organizátorů, tak i ze strany účasti?

Sociolog Jan Herzmann: Laicky mi připadá, že ta organizace byla zvládnutá opravdu výborně. Myslím, že ve všech aspektech to byla velmi zdařilá akce. Čekal jsem, že tam bude přes 200 tisíc lidí, to se potvrdilo. Je to největší manifestace od listopadu 1989, takže z hlediska jakéhosi sebevyjádření občanské společnosti je to významný prvek.

Překvapilo Vás, kdo a s čím na Letné vystupoval?

Vůbec ne. Čekal jsem, že to bude směs emočních vystoupení, což bylo vystoupení pana Svěráka a řekněme programových vystoupení, což byla ta, která se týkala zemědělství, nebo životního prostředí. Z tohoto hlediska si myslím, že to mělo očekávatelnou podobu.

Může mít takto velká akce podle vás nějaké politické důsledky? Nebo to bude tak, že demonstrace proběhla a vše zůstane při starém?

Při starém to nezůstane. V životě společnosti řeka vždy plyne a nevrátíme se dvakrát do téže řeky. Ten tlak, který tady vzniká od občanské společnosti na vládu, je skutečně silný. Nemyslím si, že to bude mít nějaké bezprostřední důsledky, že by se stalo něco teď hned okamžitě, ale všichni, kteří se na vládě podílí, si toho budou vědomi, že tady tato síla je. Nečekám, že by teď někdo z politické sféry ustoupil a že by padla vláda. Nečekám, že by se třeba už teď ve středu sociální demokracie přidala k hlasování pro vyslovení nedůvěry vládě. Pro příští volby to ale určité signály vysílá a hlavně sociální demokracie si bude muset být vědoma toho, jaké to klima doopravdy je. Ale i opozice si z toho bude muset brát nějaké poučení, informace a podněty. Jeden z problémů toho, proč je Andrej Babiš zatím neporazitelný, je totiž roztříštěnost opozice.

A vezme si z toho něco i sám Andrej Babiš, který se zatím nechce ani sejít s organizátory organizací? Pochopil premiér podle vás smysl a důvody demonstrací?

Myslím, že ty důvody chápe, ale nesouhlasí s nimi. Nevidím mu do hlavy, ale mám pocit, že nechápe, proč někdo má tak velké obavy z rizika ovlivnění justice, čemuž rozumím, protože to je těžké k pochopení. Ale druhá stránka té věci je, že Andrej Babiš je byznysem zocelený bojovník, který takovýmto tlakům neustupuje.

Určitě vnímá, že je proti jeho osobě negativní nastavení ze strany velké části společnosti, ale není to člověk, který by se lekl a z takového boje ustoupil, zvlášť když z jiné části společnosti cítí velkou podporu. Sice ne prostřednictvím nějaké manifestace, ale formou osobních kontaktů při výjezdech, nebo formou sms zpráv, které mu přicházejí. Společnosti je ale opravdu vůči premiérovi rozdělena, ale není to tak, že by jeho příznivců bylo zanedbatelně a celá společnost byla proti němu. Ta pozice je tak, řekněme, jedna ku dvěma. Zhruba třetina lidí ho uznává, akceptuje – nevím, co mám úplně říct za sloveso, a dvě třetiny jsou proti němu. Ale to je ještě pořád na české politické scéně nejlepší výchozí pozice ze všech lídrů politických stran a hnutí.

Sejde se tedy nakonec Andreje Babiš s organizátory protestů?

Mám pocit, že tam nevidí žádný předmět jednání. Myslím, že cítí, že jsou proti němu ti lidé ostře zaměřeni a že mu stejně nebudou nic z toho, co jim bude říkat, věřit. Z vyjednávacího hlediska, na které on je zvyklý, nemůže mít tím pádem žádný závěr. Nevím, jestli je to správný postup nebo by bylo lepší se s nimi sejít. Ale faktem je, že dokud je Andrej Babiš bude považovat za politické protivníky, tak s nimi jednat nebude.

Zástupci Milionu chvilek ale na Letné jasně odmítli, že by se chtěli v politice aktivně angažovat…

Docela chápu jejich postoj, proč se do politiky nechtějí zapojit. Vytvořili by totiž vlastně další prvek už tak velmi fragmentované politické scény, kdy je na počet subjektů většina subjektů proti Andreji Babišovi, ale elektorát zatím stojí, není jednotný a je i těžko sjednotitelný. Podle mého odhadu budou organizátoři trvat i dál na tom, že jsou jen moderátoři politické diskuse a že nechtějí do politiky vstoupit a budou nabízet opozici, aby využila pohnutí nálady ve společnosti. Ale dokud bude opozice tak roztříštěná, jako je teď, a nemyslím jen tu parlamentní, ale i mimoparlamtní, tak využít tohoto momentu budu velmi obtížné.

Příští volby jsou poměrně daleko. První budou až příští rok na podzim a další až na podzim v roce 2021. Očekáváte, že se budou protesty nějakým způsobem udržovat při životě až do té doby, tak aby se lidem ta atmosféra neustále připomínala?

To nevím. Záležet bude především na vývoji všech reálií. Druhá věc je také to, že udržet takovou masu v pohotovosti tak dlouho bude složité. Dnes je to vidět například na případu žlutých vest ve Francii, v jakých vlnách se ta aktivita udržuje, a to Francouzi jsou zvyklí protestovat někdy i násilně, zatímco česká veřejnost na to tak nastavená není. Takže o vlivu na příští volby si v tuto chvíli vůbec netroufám spekulovat.

Vydrží vláda ANO a ČSSD i za této společenské konstelace do řádného termínu sněmovních voleb, tedy do podzimu 2021?

V tuto chvíli bych řekl, že je daleko pravděpodobnější, že vydrží, než že nevydrží. Ale znovu říkám, klíčovým prvkem jsou reálie, které se dotýkají samotného Andreje Babiše. Pokud by se ukázalo, že audity nejsou takové, jak se původně zdálo, pokud by bylo třeba zastaveno jeho trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo atd., tak ta pravděpodobnost, že vláda vydrží, hodně stoupne. Tím, kdo má klíč od téhle brány v ruce, není ani hnutí ANO, ale sociální demokracie. A pokud sociální demokracie z té vlády odcházet nebude, což tak zatím vypadá, tak vláda může dovládnout. Je to ale pravděpodobnost, že by to byla jistota, si v tuto chvíli a v této společenské náladě říct netroufám.

Byla ta nedělní demonstrace jakýsi vrchol, nebo očekáváte v polovině listopadu, kdy se mají lidé sejít znovu, ještě masivnější účast?

Ještě bych připomněl, že je další manifestace svolaná na výročí srpnové okupace z roku 1968. Předpokládám, že ta bude menší už jen proto, že to je v letním období. Co se stane do 16. listopadu, je zatím ve hvězdách. Je otázka, jak pokročí audity Evropské komise, jak pokročí trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. Netroufám si říct, v jaké společenské atmosféře se ta demonstrace 16. listopadu odehraje. Myslím, že včera to byl vrchol minimálně do podzimu a dost možná i absolutní. Vše ale ukáže až budoucnost.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 25. června 2019 18:54 )

Jenže na toto Milionový chlívek neslyší a opoziční Demožumpa jakby smet.
Takhlec nějak si demogracii představoval s. Jakeš a spol.

luder ( 25. června 2019 10:28 )

No, já si pamatuju, jak za Kalouska vojenské komando přepadlo ČT,
protože měl mít nějaký redaktor údajně kompro na Kalouska. Dodnes nikdo nevysvětli, co tam to komando hledalo. Bylo to v éře prostořeké Kočí.

luder ( 25. června 2019 10:09 )

NĚCO O BABIŠOVI
Dámy a pánové, občané této země, dovoluji si v souvislosti se současnou politickou situací, napsat několik faktických poznámek o občanovi Ing. Babišovi.
1. Od roku 1918 je prvním politikem v historii naší země, který vykonává funkci pro stát – tedy i pro nás, zcela zdarma !!!! Celý jeho ministerský plat je automaticky odesílán na charitu.
2. Od roku 1989 je prvním ministrem financí, který sestavil vyrovnaný rozpočet a ještě skončil s přebytkem.
3. Všechny jeho firmy působící na území ČR, mají sídlo v ČR. Tedy zde platí daně. Za cca 20 let působení jeho firem, odvedl do státní pokladny daně v řádu miliard.
4. Jako fyzická osoba odvedl do státní pokladny daně z příjmu v řádu stovek miliónů.
5. Zaměstnává cca 35 000 lidí – tedy s jejich rodinnými příslušníky živí cca 100 000 lidí.
6. Soudruh Sobotka odvolal z funkce nejlepšího ministra financí pro „vícečetná podezření z daňových úniků“, aniž by dodal na stůl jediný důkaz v paragrafovém znění, dosvědčující skutečnost, že se Ing. Babiš dopustil trestného činu. Rovněž tak nikdo z těch pomlouvačů nepoložil na stůl jediný konkrétní důkaz v ostatních kauzách, ze kterých ho obviňují. Usnesení sněmovny je naprosto ostudné a neodů­vodni­telné­.(Po­krač­.)

vont ( 24. června 2019 21:31 )

Celý rozhovor pana chytrého začíná: “Třetina lidí Babiše uznává, ostatní ne”. Takto hodnotí výsledky demokratických voleb politolog! To je k popukání! Čili po volbách se zeptáme nějakého nýmanda zda se mu vítěz líbí či nelíbí a podle toho se bude postupovat dál ?! To mě podržte,!

marmat ( 24. června 2019 17:50 )

....velmi umně s tím pracovala středověká inkvizice.
....A TO my máme my (po Václaváku a Letné) DNES !!! pro paní M.Benešovou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa