Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Experti si dobírají ČSSD: Pocheho msta i zadek koukající zpod peřiny

Autor: Matěj Pálka - 
23. listopadu 2018
05:35

Když se bude v pátek rozhodovat o vyslovení nedůvěry vládě, 15 sociálnědemokratických poslanců u toho nebude. Kromě prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše (ANO) i prakticky celé opozice nad tím kroutí hlavou také politologové. Straně její neutrální postoj prý nic nepřinese, experti oslovení Blesk Zprávami mají naopak za to, že může ještě ztratit. 

Podle politologa Lukáše Jelínka je postoj k pátečnímu hlasování ze strany sociálních demokratů projevem bezradnosti. „ČSSD svým prohlášením nic nezíská, nic neztratí. Lidé věřící Babišovi budou volit ANO, jeho kritici pravicovou opozici. Postoj ČSSD nikoho moc nezajímá, takže se stáhla,“ míní Jelínek.

To jiní politologové jsou vůči sociálním demokratům ještě kritičtější. „Mně to přijde strašné. Jednak je to takové, že jejich odchod nic nezmění, jednak se tváří, že s tou vládou nemají nic společného, ale zároveň v ní pořád jsou. Je to, jako když dítě strká hlavu pod peřinu, ale kouká mu z ní zadek,“ vtipkuje na účet ČSSD Bohumil Doležal.

Pocheho msta, míní Zbořil

„ČSSD získá akorát ostudu a ztratí poslední zbytky voličů, kteří ji volili kvůli ideálům, které ta strana historicky představuje,“ míní politolog Zdeněk Zbořil.

Ani Bohumil Doležal si nemyslí, že by tento krok mohl straně, která nabídla jako řešení celé krize předčasné volby, nějak pomoci u voličů. „Jestli si ČSSD myslí, že jim po tomhle nějak stoupnou preference, tak se obávám, že lidé tak naivní nejsou,“ míní politolog.

„Celé to prohlášení chápu jako výsledek snahy pražského vedení ČSSD. Ti si slibují, že se pan Poche pomstí a Vladimír Špidla zůstane dál tajným poradcem vedení ČSSD,“ vysvětluje si Zdeněk Zbořil to, co sociální demokraty ke kritizovanému postoji vedlo. Naráží tak na jméno vlivného pražského sociálního demokrata Miroslava Pocheho, kterému prezident Miloš Zeman znemožnil vstup do vlády a voliči jeho partaj navíc vyprovodili i z pražského magistrátu.

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

panda82 ( 23. listopadu 2018 12:42 )

no už byste mohli s tou šaškárnou skončit, jste trapní a unavujete, tak staří a tak blbí, no jo ale hlavně, že to sype , co kantýna vám funguje? nebudete pod vlivem alkoholu, když odejdete a nemusíte se vracet, čau

Actimel ( 23. listopadu 2018 10:34 )

Hoďte na něj síť, toto může plodit opravdu jen nemocný člověk! A nebo poslední výkřiky Kalouska???

panda82 ( 23. listopadu 2018 10:02 )

Tato garnitura si říká vláda? hnus této poslanecké sněmovny, oni se nestydí za ty nekřesťanské peníze postavit před voliče , a vyložit účty za co drancují účty daňových poplatníků. Na FC koluje fotografie Kalouska jak za 90tisíc spí a havíř za 22tisíc rube uhlí. Poslanci , když se vůbec dostaví do lavic , tak akorát mohou chytit vlka, mozek dutý

auslak ( 23. listopadu 2018 08:47 )

Demo blok chce vládu dle vyjádření "symbolický pokořit ".

auslak ( 23. listopadu 2018 08:39 )

Jenom obdivuji kolik máme na všechno expertů .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa