Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kauza únosu Babiše juniora: Žalobci u „volání o pomoc“ podrželi policii

Autor: ČTK, Mii - 
25. června 2019
09:40

Státní zástupce Ondřej Šťastný neshledal podezření z trestného činu u policistů z Prahy 1, kteří odložili oznámení syna premiéra Andreje Babiše (ANO), že je nedobrovolně držen na Krymu. Mohli se ale dopustit kázeňského přestupku, předal proto věc policii k projednání. Případem se zabývala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

„Ve věci jsem neshledal podezření ze spáchání žádného trestného činu ze strany policistů. Vyšlo však najevo, že dva příslušníci Policie ČR se svými pochybeními, která jsou celkově méně závažná, mohli dopustit kázeňského přestupku podle služebního zákona. K jeho projednání je příslušná Policie ČR,“ uvedl Šťastný s tím, že další řízení je v kompetenci policie a nebude tak k věci poskytovat další informace.

Na případ Andreje Babiše mladšího a jeho nevyjasněný pobyt na Ruskem anektovaném poloostrově Krym upozornila televize Seznam v listopadu minulého roku. Novinářům syn šéfa hnutí ANO ve švýcarské Ženevě sdělil, že na Ukrajinu byl de facto unesen na povel svého otce, aby nemusel vypovídat v kauze Čapí hnízdo.

Česká policie následně oznámila, že o pobytu Babiše juniora na Ukrajině věděla, dokonce ji sám s prosbou o pomoc několik měsíců předtím kontaktoval. Policisté proto věc vyšetřovali, ale velice rychle ji odložili poté, co obdrželi ze Slovenska fotografii Babiše mladšího s jeho matkou a aktuálními novinami. Ta podle nich dokazovala, že je v pořádku a netrpí.

Tento postup vzbudil loni na podzim při zveřejnění kauzy pochyby. Jednání policistů proto začala vyšetřovat GIBS a v polovině května měla vyšetřování ukončit, jak informuje Respekt. Následovala porada se státními zástupci, kteří se podle časopisu přiklání k názoru, že k pochybení došlo, ovšem nebylo na příkaz „ze shora“. A tudíž nedostanou žádný trest.

Andrej Babiš ml. trpí schizofrenií

Celý případ je přitom velmi komplikovaný. E-maily, které Babiš mladší policistům zaslal, byly značně zmatečné a tehdy ještě nebylo tolik známo, že syn premiéra trpí schizofrenií. Kriminalistický ústav předal zprávy Policejnímu prezidiu, které je předalo policii na Praze 1.

Prezidiu tehdy šéfoval Tomáš Tuhý. Kdo všechno se v úřadě s e-maily dostal do styku, není jisté. Každopádně přidělení policisté kontaktovali detektiva Pavla Nevtípila vyšetřujícího možný dotační podvod na Čapím hnízdu a o všem ho informovali. Se státním zástupcem Jaroslavem Šarochem, který má případ Čapí hnízdo na starost, z neznámého důvodu nemluvili.

Místo toho o e-mailech řekli advokátům rodiny Andreje Babiše. Proč tak udělali, také není známo, protože premiéra Babiš mladší popisoval jako strůjce svého únosu. Policisté tedy mohli věc nepřímo vyzradit podezřelému. Že by mluvili osobně s Andrejem Babišem, vyšetřování neprokázalo.

marmat ( 25. června 2019 17:25 )

POKUD CHCETE KOHOKOLIV SOUDIT.......zkuste napřed přečíst spolehlivé prameny !!!

marmat ( 25. června 2019 17:23 )

Vy jste dělal Babišovi ml. asistenta zadarmo?
Ano. Tehdy jsem spoluvlastnil firmu na jízdní kola Cyklotonic a Andyho jsem se snažil zapojit do mé práce. Chtěl jsem, aby něco dělal, aby neležel v posteli, protože jakákoli aktivita mu jen může prospět.

marmat ( 25. června 2019 17:21 )

"Schizofrenie AB ml.naplno propukla 17. července 2015 , kdy Andyho policie zajistila v autě na D1 a nechala převézt na psychiatrii v Havlíčkově Brodě a následně na NUDZ" !!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!! "Únos" zdravého ?????

marmat ( 25. června 2019 17:12 )

Všichni "tápající" Přečtěte si TOHLE !!!Málokde Vám to naservírují z 11/2018
http­s://ww­w.no­vinky­.cz/do­maci/­489178-protopopov-babise-jr-jsem-neunesl-staral-jsem-se-o-nej-jako-o-bratra.html

marmat ( 25. června 2019 17:02 )

A přeposlat po Slonkové do Ženevy ???? Nebo cooooooooo ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa