Připomínkování se zúčastnilo 14 veřejných institucí, 56 z 57 městských částí a 4050 zástupců veřejnosti. Celkem dorazilo 45 968 připomínek, ale kvůli časté duplicitě je to nakonec 14 475 podnětů ke konkrétním bodům. Připomínky byly doručovány na papíře a bylo nutné je zanést do elektronického systému. Nejvíce jich doručila Praha 6, a to 1453. Problémem byla podle zástupců města vysoká míra duplicity došlých podnětů. Zajímavostí je, že 100 nejaktivnějších připomínkujících, tedy asi 2,4 procenta z celkového počtu, podalo 21 000 podnětů, tedy 46 procent ze všech došlých.

„Osobně dohlédnu na to, aby všechny připomínky byly důsledně a věcně vypořádány,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Dodal, že Metropolitní plán je zásadní a nutný dokument, který významně zlepší řízení města. „Na každé radě, na každém zastupitelstvu věnujeme velké množství času změnám současného územního plánu, tato situace je jednoznačně zcela neudržitelná,“ řekl.

Náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (TOP 09) uvedl, že nejvíce připomínek se týkalo letiště a Pražského okruhu. To jsou však stavby, které jsou dány vyšší územní dokumentací a na úrovni územního plánu s nimi nejde nic dělat. Připomínky proto nejde vyhodnotit kladně. Dalším exponovaným místem byla oblast Bohdalce, kde by mohla v budoucnu vzniknout nová čtvrť. „V té době se zpracovávala územní studie, která vyvolala spoustu otázek. Teď se významným způsobem předělává,” dodal náměstek.

Kdy nastane Den D?

Město nyní připomínky zapracovává a zároveň jedná s městskými částmi. „S významnou částí městských částí už jsem hovořil a vnímám priority jejich potřeb,” řekl Hlaváček. V první polovině příštího roku by měla být hotova upravená dokumentace, která se znovu představí veřejnosti. Následovat bude další kolo veřejného projednání včetně možnosti podávat připomínky.

Metropolitní plán je klíčovým dokumentem, který určuje, kde se ve městě smí stavět a v jakém rozsahu. Kolem nového plánu v minulosti panovaly spory. Návrh plánu kritizují například ekologické organizace nebo Národní památkový ústav. Počítá se s tím, že by měl platit od roku 2023.