Nad neúčastí pražského primátora na pietní akci se podivovali lidé na sociálních sítích, ale také opoziční zastupitelé: „Poprvé po 20 letech se neúčastnil on ani nikdo z jeho zástupců,“ uvedl Tomáš Portlík (ODS). Podobně se vyjádřil i další opoziční zastupitel Radomír Nepil (ANO): „Je to hloupé a ostudné,“ řekl Blesk.cz.

Hřib měl ale podle svých slov pro neúčast své důvody: „Český svaz bojovníků za svobodu, který akci organizoval, nás nepozval, takže to nešlo,“ vysvětloval Zdeněk Hřib na sociální síti. Jenže skutečným organizátorem byl Vojenský historický ústav (VHÚ), který potvrdil, že primátora zval: „Od nás pozvánka řádně odešla,“ řekl Andrej Halada z VHÚ. A co tedy dělal primátor v době piety?

Podle jeho veřejného kalendáře zkoušel mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou dopoledne sbíječku, což ostatně dosvědčuje i fotografie z instagramu. Ve středu totiž začal oficiální průzkum metra D, při němž měl ukázat své schopnosti se strojem. O důležitém datu však primátor prý věděl, ale „z protokolárního hlediska je holt nevhodné, aby se primátor účastnil oficiální akce, na kterou nebyl pozvaný“, obhajoval se. Na místo dorazil tentýž den v sedm večer a položil květinu. „Zavolal jsem si s ředitelem VHÚ a konstatovali jsme, že se pozvánka někam zatoulala,“ uvedl pak primátor s tím, že příště se pozvánky budou posílat v elektronické formě. 

Pieta u kostela sv. Cyrila a Metoděje

Čechy a Morava byly za druhé světové války již více než tři roky součástí protektorátu, když vyslaní parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík spáchali 27. května 1942 atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Spolu s dalšími pěti parašutisty se ukryli v pravoslavném kostele sv. Cyrila a Metoděje v Praze 2, kde v ranních hodinách 18. června začala ostrá přestřelka mezi parašutisty a gestapem. Šest parašutistů spáchalo sebevraždu a jeden podlehl zraněním střelby, v úterý jejich památku uctili přímo u kostela například ministr obrany Lubomír Metnar (ANO), místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) nebo váleční veteráni Emil Boček či Miloslav Masopust. Pietě přihlížely stovky lidí.

Fotogalerie
6 fotografií