Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

„Mořské příšery nechceme!“ Tisíce Benátčanů demonstrovaly proti obřím lodím

Autor: ČTK, lan - 
8. června 2019
22:15

Průvod čítající tisícovky lidí v sobotu prošel centrem Benátek na protest proti vplouvání obřích lodí do italského historického města na laguně. Benátčané tak reagují i na nehodu z minulé neděle, kdy obří výletní loď narazila do přístavního mola a menšího člunu plného turistů.

„Monstrózní lodě pryč z Benátek,“ provolávali v sobotu podle agentury APA účastníci demonstrace, kterou organizovalo občanské hnutí Comitato No Grandi Navi (Výbor Ne velkým lodím), které opakovaně brojí proti plavidlům, které označuje za „mořské příšery“.

„Každá výletní loď zamořuje naše ovzduší jako 14 000 aut,“ zdůraznili také demonstranti.

Velká loď smetla menší plavidlo

Obří výletní loď minulou neděli při pokusu o zakotvení narazila ve značné rychlosti do přístavního mola v Benátkách a střetla se i s menším plavidlem, které už na místě kotvilo. Zranění utrpěly čtyři zahraniční turistky. Větší z lodí se zasekl jeden motor, takže nedokázala včas zpomalit.

Také představitelé italské vlády vzápětí po nehodě vyzvali, aby město vjezd obřích lodí do centra zakázalo. Nyní se uvažuje o tom, že by velké výletní lodě kotvily například v průmyslové oblasti Marghera, což prosazuje například benátský starosta Luigi Brugnaro, ale podle italského ministra dopravy Danila Toninelliho je to neproveditelné.

Další možností je zřízení přístavních terminálů v nedaleké Chioggii nebo na ostrově Lido, odkud by byli pasažéři do Benátek převáženi na menších lodích.

 

Zonty ( 9. června 2019 18:28 )

Jane, představ si, že žiješ v domě u cesty, která vede na parkoviště k nějakému hradu, zámku nebo něčemu podobnému, co městu nebo vesnici přináší peníze. Tobě osobně to nepřinese nic, ale nesmíš tam zaparkovat auto a hlavně o víkendech musíš snášet kravál desítek, ne-li stovek aut a autobusů. O pěších čumilech vůbec nemluvím. (Buchlov, Bouzov, Hradec nad Moravicí atd). Daně ale platíš stejně jako já a jiní, kterým kolem baráku projede pár aut za den. Možná to přirovnání trochu kulhá, ale vynásob to 100x nebo 1000x a víš, proč se to místním nelíbí.

75pedro ( 9. června 2019 01:08 )

Kdo protestuje? Obchodníci? Nemakačenka?
Benátky ohrožují menší a rychlejší lodě, které vytvářejí vlny. Město je jimi už přeplněno.
Velké lodě proplouvají pomalu, aby vlny nevytvářely. Výtlak lodí nemá na otevřené vodě na město vliv.
Místním spíš vadí vlny turistů z lodí, ale bez turistů by Benátky "nebyly". Někomu vadí pohled na takové lodě, jiní si je nadšeně fotí. Já ten pohled třeba miluju.
Jedna taková loď zaplatí za kotvení Benátkám 150.000€. Za rok je to 600 lodí a až 1,8 milionu turistů z nich. Ti v Benátkách nechají další miliony Eur. Je to o penězích.
Třeba já už do Benátek ani nepáchnu. Odmítám platit vstupné do měst.

Zobrazit celou diskusi