Bankomaty si pečlivě vybírejte

Nejbezpečnější jsou bankomaty v pobočkách bank nebo v obchodních centrech. Existují totiž zloději, kteří se zaměřují na bankomaty a montují na ně tzv. skimmovací zařízení. Jeho účelem je okopírovat platební kartu a získat PIN. Vyhýbají se ale místům, kde jsou ochranka a kamery.

Sledujte okolí

Před samotným výběrem peněz si pořádně omrkněte okolí. Nestojí někdo podezřele blízko vás? Neblíží se k vám někdo s kapucí a skloněnou hlavou? Nepostávají nedaleko nějací podezřelí týpkové? Pokud se necítíte bezpečně nebo máte nepříjemný pocit, výběr si raději rozmyslete.

Zakryjte klávesnici

K bankomatu přistupujte už s PIN kódem »připraveným v hlavě«. Nenoste ho napsaný na lístku ani na platební kartě. Při jeho vyťukávání nezapomeňte zakrýt klávesnici, aby vaši kombinaci čísel nemohl nikdo odkoukat. Stojí někdo těsně za vámi? Nestyďte se ho požádat, aby ustoupil!

Peníze hned uložte

Je jedno, jestli z bankomatu vybíráte pár stovek, nebo tisícovek. Svazek bankovek vyzvednutých z bankomatu rozhodně okatě nepřepočítávejte a ihned si je uložte. Pravděpodobnost, že vám dá bankomat jinou částku, než jste chtěli, je určitě nižší než ta, že si vás vytipuje zloděj.

Neodcházejte bez kontroly

Zazvonil vám při výběru telefon nebo na vás někdo nečekaně promluvil? Tak si dejte pozor, abyste nezapomněli své peníze »ve stroji«. I když některé přístroje hlásí nevyzvednutí peněz zvukovými signály, vždy se vyplatí při odchodu bankomat ještě pohledem zkontrolovat.

RADA: POMOC ODMÍTNĚTE

Máte při výběru peněz nějaké problémy a ochotný kolemjdoucí vám nabízí pomoc? Určitě ji odmítněte! Opatrnost je nutná, především pokud k »pomoci« potřebuje váš PIN.

RADA: PŘI ZAPOMNĚTLIVOSTI KONTAKTUJTE BANKU

Zapomněli jste vybrané peníze v bankomatu? Ihned kontaktujte svou banku. A to i v případě, že zapomenete peníze v bankomatu cizí banky. Pokud se peníze do banky vrátily, ať už tak, že je bankomat spolknul, nebo je vrátil poctivý nálezce, banka vám po ověření peníze připíše zpět na účet.

Proč bankomat polyká karty?

Spolkl vám b a n komat kartu? Důvodů může být několik. „Bankomat obecně zadržuje kartu vždy a pouze z bezpečnostních důvodů, například po prošlé expiraci karty nebo u karty, na niž je podán zákaz užívání,“ vysvětluje Jan Borecký, odborník na platební karty z České spořitelny. Zcela výjimečně se podle něj může karta v bankomatu »zaseknout« při dočasném výpadku datové linky (jako když vypadne internet).

Rada: „Pokud vám bankomat »spolkl « kartu, co nejdříve se obraťte na nejbližší pobočku nebo zavolejte na klientskou linku,“ radí Jan Borecký. „Číslo je uvedeno na každém bankomatu a linka je dostupná nepřetržitě,“ dodává.