Nikdy není dost brzy začít děti učit, jak nakládat s penězi. Těm nejmenším stačí kasička, starší už můžou mít svůj účet a naučit se zacházet s elektronickými penězi. „Správa bankovního účtu v době chytrých mobilních telefonů a mobilních bankovních aplikací je snadná a zároveň děti učí práci s rozpočtem na měsíční bázi,“ říká David Hubáček z České spořitelny, expert na finanční gramotnost.

„Díky přehledu výdajů a dalším užitečným funkcím, které nabízí bankovní aplikace, se jim bude účet spravovat jednoduše a navede je i k plánování dalších výdajů. Také si uvědomí, že bankomat peníze netiskne,” dodává Hubáček.

Proč založit dítěti účet

Založení dětského účtu má svá pro i proti. Váš potomek se naučí zacházet s »neviditelnými « penězi na účtu, bude si moct sám obhospodařovat kapesné apod. Na druhou stranu vás ale čeká daleko více vysvětlování a aktivní účasti než jen při koupi kasičky.

Peníze patří dítěti

Peníze, které se na účtu vašeho potomka nacházejí, patří jemu. Pokud byste chtěli najednou vybrat větší částku, banka si může vyžádat potvrzení opatrovnického soudu. U toho byste museli doložit, že chcete prostředky využít výhradně ve prospěch dítěte, jemuž účet patří.

6 věcí, které rozhodují při výběru dětského účtu

Chcete svému dítěti založit dětský účet a první volbou je banka, u které máte účet vy? Nejprve si ověřte, jestli »vaše« banka vůbec dětské účty nabízí. Dětské účty nejsou u všech bank samozřejmostí, a navíc se od sebe mohou výrazně lišit. Dětský účet se tak vyplatí pečlivě vybírat podle toho, co od něj vyžadujete. Podívejte se na 6 základních věcí, které při výběru zvážit.

Věk dítěte

I když u některých bank je možné dětský účet založit už od narození dítěte, jako rodiče nejlépe víte, od kdy váš potomek zvládne zacházet s penězi v internetovém bankovnictví.

Výše úroku

I kdyby dítěti chodilo na účet jen kapesné, výše úroku by vás měla zajímat. Snadněji mu vysvětlíte, proč se vyplatí spořit. Pokud má ale potomek na svém účtu vyšší částky, ověřte si, jestli slíbený úrok platí pro jakoukoli výši úspor. Banky často nabízejí tzv. pásmové úročení, kdy se úspory například do 30 tisíc korun úročí vyšší sazbou, nad tuto částku se ale úrok výrazně snižuje.

Účel

Pokud chcete naučit potomka zacházet s penězi, je dětský účet to pravé ořechové. Jestli ale toužíte zhodnotit peníze, na běžný dětský účet raději zapomeňte. Peníze zhodnotíte lépe na termínovaném vkladu, na stavebním spoření nebo je můžete investovat do podílových fondů. Také jsou stále v kurzu vkladní knížky.

Elektronické platby

Posílat peníze elektronicky potomka s dětským účtem nejspíš nenaučíte. Banky mají ohledně internetového bankovnictví pro děti omezení, která malé klienty chrání před chybami nebo podvodníky.

Platební karta

Chcete dítě naučit nakládat s platební kartou? Pak si ověřte, od kolika let věku ji vybraná banka dětem nabízí. Dalšími omezeními bývají limity při výběrech z bankomatu nebo placení v obchodě. Důležitá je i cena za výběr z bankomatu – zdarma jich bývá jen určitý počet, nebo je omezen na bankomat dané banky.

Rodičovská kontrola

Zajímejte se o to, jakým způsobem můžete dítěti »koukat přes rameno« při zacházení s účtem. Většinou je to možné přes internetové bankovnictví, někde i přes aplikaci. „Dítě se s účtem učí hospodařit s penězi pod dozorem rodičů. Disponentem dětského účtu je vždy rodič, který má plnou kontrolu nad účtem dítěte. Nastavuje limity na účtu, má přehled o jednotlivých platbách a snadno vše spravuje v internetovém bankovnictví,“ říká Petr Pluháček, který má na starost nabídku služeb pro mladé klienty v České spořitelně.

VIDEO: Mluvčí Sazky k čerstvému miliardáři: „Anonymita výherce je pro nás priorita.“

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí Sazky k miliardáři: „Anonymita výherce je pro nás priorita.“ Blesk TV