Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Otec chlapce (†6), z jehož vraždy je obviněna matka: Můj syn mohl žít, já jsem varoval…

Vražda chlapečka (†6) na Benešovsku: Otec dítěte poprvé promluvil.
Vražda chlapečka (†6) na Benešovsku: Otec dítěte poprvé promluvil.  (Autor: matka, benešov)
Autor: A. Vetkovská, I. D. Hladík, yks - 
13. srpna 2019
05:00

V minulém týdnu došlo na Benešovsku k šílené události – policisté v jednom z rodinných domů v malé vesnici nalezli mrtvé šestileté dítě a jeho matku, která se na místě pokusila o sebevraždu. „Syn mohl žít, kdyby mě úředníci včas vyslyšeli,“ řekl v pondělí Blesku nešťastný otec zavražděného D. (†6). Jeho matku, která je z vraždy obviněná, soud poslal do vazby. Hrozí jí i doživotí. 

Tragédie se odehrála minulý čtvrtek v době, kdy už se zdálo, že se v životě chlapečka obrací vše k lepšímu. Rodiče měli synka ve střídavé péči. Jenže nejen podle jeho táty L. (33), ale také podle lidí z okolí, kteří se včera Blesku svěřili, to nebyla péče stejná. „Jeden čas s ním matka žila v chatě, kde v zimě teploty mnohdy dosahovaly sotva pěti stupňů,“ řekl Blesku přítel rodiny. Martina prý měla osm exekucí, neměla řádné bydliště a pracovala jen sporadicky.

Pouze na udání

„Chtěl jsem syna do své péče, protože matka neměla podmínky, aby se o něj dokázala postarat. Nevodila syna ani do školky, ani ji neplatila. Platil jsem ji já. Několikrát jsem sociálku upozornil, že není schopná o syna pečovat. Bylo to marné,“ lituje otec. Úředníci prý argumentovali tím, že namátkové kontroly nedělají, kontrolují pouze na udání.

Opilá na nádraží

To, že není něco v pořádku, pozorovali i lidé z okolí. „Trávila s malým synem celé dny před nádražím. Bývala často opilá,“ řekla Blesku žena, která Martinu zná. „I na to jsem sociálku upozorňoval,“ připouští táta zavražděného chlapce.

Žádné varování

Minulý čtvrtek, kdy jeho syn tragicky zemřel, se měl v poledne konat soud o opatrovnictví a už to vypadalo, že úřady začínají být nakloněny tomu, aby dostal syna do péče otec. Matka, jako již údajně mnohokrát, k soudu nedorazila. Zato od policie přišla zpráva, že syn je mrtvý a Martina se pokusila o sebevraždu. „Byla všelijaká. Fungovala jen, když se o ni někdo staral, jakmile to pominulo, byla hysterka, ale to, co se stalo, nikdo nečekal. Nepředcházela tomu žádná hádka, žádný varovný signál,“ prozradila žena blízká rodině.

Nehrála čistě

Martina ale podle jiných, kteří ji znali, byla schopná čehokoliv. „V den rozvodu nahlásila na policii, že ji manžel znásilnil. Dokonce to u soudu odpřisáhla. Policisté ho pak odvedli. Prokázalo se, že to byl výmysl. Přesto nebyla nijak potrestána ani za křivé svědectví, ani za to, že se nedostavovala k soudu,“ svěřil Blesku přítel rodiny.

Kdy a jak se rodina s chlapečkem rozloučí, zatím není jasné. Policie nejbližším dosud prý ani nesdělila, jak chlapeček zemřel. Na matku, která pokus o sebevraždu přežila, soud uvalil vazbu.

Co tím matka sledovala?

S největší pravděpodobností jde podle psychiatra Jana Cimického o klasický případ rozšířené sebevraždy. Sebevrah je přitom přesvědčen, že odchod ze života je východisko nejen pro něj, ale i pro jeho blízké, nejčastěji děti. „Je to emotivní kalkul, že když nemůžu mít dítě já, tak ať ho nemá nikdo. Je to útěk, který je totální,“ popsal psychiatr. Podle TV Prima si matka ale nakonec sama zavolala pomoc…

V případě prokázání viny hrozí matce za vraždu dítěte doživotní trest.

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání