Poněkud paradoxní situace nastala v pondělí před jedenáctou hodinou u pobočky Raiffeisenbank v Paláci Astra na Václavském náměstí. Incident, který v posledních dnech silně zarezonoval společností na sociálních sítích, vyústil v happening maminek, které podle plánu měly přijít do banky hromadně nakojit svá miminka. Nakonec jich však dorazilo podstatně méně, než se čekalo. Celá akce ovšem proběhla naprosto v klidu.

Kojení se nedá naplánovat časem ani místem

„Doufám, že to pomůže zviditelnit toto téma a zavede to nějakou diskusi o tom, jak jsou matky s dětmi vnímány ve veřejném prostoru,” uvedla zakladatelka uskupení Kojící Guerilla a organizátorka akce Kateřina Olivová.

„Když matky kojí na požádání, což je ideální pro proces kojení, tak se kojení nedá plánovat a děti se přisávají v různých situacích. Neřeší se tím jen hlad, ale i stres, bolest, nebo když potřebují usnout,” uvádí maminka dnes již šestiletého chlapečka z vlastní zkušenosti. Sama proto pochopitelně v bance nekojila.
Video
Video se připravuje ...

Happening kojících maminek jich do Raiffesenbank přivábil jen několik. Akce se nesla v poklidném duchu. David Zima

Žádná maminka nechce strádání svého miminka

S jejími názory souhlasí trojnásobná maminka Tereza Horáková (36), která akci přišla podpořit se svou dvouletou Hermínkou. Do banky nakonec také nešla. Nechtěla totiž Hermínku do ničeho nutit. „Už kojení nevyžaduje, tak nebyl důvod, abych šla dovnitř a nutila ji. Chtěla jsem ale aspoň částečně podpořit své kamarádky,” sdělila Blesk.cz.

Tereza Horáková byla jednou z maminek, které se na happening dostavily. Svým kamarádkám však fandila zpovzdálí, protože její dcerka už kojení nevyžaduje.
Autor: Mária Rušinová

Sama se během svých mateřských let setkala s pohoršlivými gesty ze stran veřejnosti, když musela kojit. Většinou ale nebyly hlasité. „Častěji se setkávám s tím, že lidé dávají hlasitě najevo, jak jim vadí, když třeba Hermínka v autobusu nebo tramvaji plakala. Jenomže to plakala zpravidla proto, že něco potřebovala, například nakrmit.”

“Miminka si umí říci, co chtějí a co potřebují. Nelze jimi manipulovat. Když má hlad, a zrovna jsme ve společnosti, tak jej přeci nakrmím. Žádná maminka nechce, aby jejich děťátko strádalo,” sdělila Tereza Horáková a dodala, že nerozumí moc tomu, jaká vlna agresivních až nenávistných příspěvků se na adresu maminek, které kojí na veřejnosti, snesla. „Je to téma, které by mělo být odkrývané, ne tabuizované.“

Kauza vyvolaná »nedorozuměním«

Celý happening se obešel bez sebevětších kontroverzí. Raiffeisenbank maminkám vyšla vstříc a za předešlou událost se ústy své mluvčí Petry Kopecké omluvila. „Vyvodili jsme z toho závěr ten, že jsme instruovali zaměstnance poboček, aby byli k maminkám vstřícní. U nás maminky mohou běžně své děti kojit,” sdělila novinářům.

Zároveň však neopomněla podotknout, že celá událost se odehrála poněkud jinak, než jak byla na sociálních sítích prezentovaná. „Nebyla tolik vyhrocená. Maminka byla vyzvána k zahalení, nikoliv k opuštění pobočky. My maminky při kojení z banky nevyháníme,” uvedla. „Částečně to asi bylo osobní selhání člověka, který tam zasahoval,” uvedla na to konto Olivová.

Fotogalerie
18 fotografií