Do nového výběrového řízení se přihlásilo celkem sedm účastníků. Nejnižší nabídka, kterou mohl provozovatel farmářských trhů nabídnout, byla 140 tisíc korun bez DPH. Ze sedmi zájemců jich radnice Prahy 2 pět vyloučila. Podle zástupce Prahy 2 Petra Tomíška nesplnili podmínky zadání.

„Chyběly jim podklady, které byly požadovány ke dni podání. Například zakreslení občerstvovacích stolků. Popis koncepce, personální zajištění, doprovodné programy, nájemní smlouva,“ vysvětluje Tomíšek.

Podivná soutěž

S tím však nesouhlasí opoziční zastupitel Otto Schwarz (Dvojka Sobě): „Výběrové řízení na provozovatele trhů bylo postupem hodnotící komise i Rady MČ Prahy 2 naprosto znevěrohodněno, protože ti vyloučení uchazeči nebyli nejprve vyzváni k doplnění ryze formálních nedostatků, což by mělo být samozřejmé. Přitom nabídky čtyř z nich byly po obsahové stránce minimálně rovnocenné nabídce pana Valoviče, který dlouhodobě provozuje vánoční a velikonoční trhy po Praze,“ komentuje výběrové řízení Schwarz.

Na podivné výběrové řízení si stěžovali i samotní vyloučení účastníci. Čtyři z pěti oslovených připustili, že jim chyběly některé povinné informace, ale nejednalo se o nic důležitého: „Ze soutěže jsme byli vyřazeni kvůli několika bodům nesplnění zadání. Ovšem skoro všechny body řešení byly zodpovězeny. Co nám jediné v nabídkovém dopise chybělo, bylo zakreslení mobilních stolků ve vizualizaci. Nevím, zda je toto dostatečný důvod k vyřazení naší společnosti. Osobně mám pocit, že naše nabídka nebyla řádně prostudována,“ říká David Vokřál, jednatel společnosti Blackstar Cocktails.

Zadání výběrového řízení se nezdálo ani Michalu Lorencovi ze společnosti ML Finance: „Do dokumentace k výběrovému řízení jsme nedodali návrh nájemní smlouvy. Přišlo mi to jako nesmysl. Očekával bych, že smlouvu by měl vypracovat městský úřad a nikoliv já,“ říká Michal Lorenc.

O 80 tisíc méně

Za nedodržení podmínek byla z finální volby odstraněná i firma STREET FOOD MARKET spol. Marcela Bezuchy: „Z výběrového řízení jsme byli vyloučení, protože jsme neměli zakreslené občerstvovací stolečky v plánu. S vyloučením nesouhlasím, protože to byla pouze drobnost. Je zvláštní, že podmínky nesplnily další čtyři firmy a nakonec to dali panu Houskovi, který to dělal již předtím,“ sdělil pro Blesk.cz Marcel Bezucha.

Nejvyšší nabídka za pronájem prostoru byla 189 tisíc korun měsíčně, nakonec však komise vybrala s nejnižší nabídkou 150 tisíc korun společnost CITY FARM Martina Housky. Předchozí provozovatel Farma market s.r.o. však platila o 80 tisíc korun víc, 230 tisíc korun bez DPH.

Hlavním kritériem výběrového řízení nebyla pro radnici podle Tomíška cena: „Komise vybrala nabídku, která získala nejvíce bodů ze stanovených kritérií. Bodovala se cena, sortiment, technické a organizační řešení, reference. Součtem bodů se na prvním místě umístila Společnost - konsorcium „CITY FARM“ Roman Houska a LCA, s. r. o.,“ říká Petr Tomíšek.

Vyloučení provozovatele

Na počátku celého hledání nového provozovatele farmářských trhů však stála nečekaná výpověď 30. září firmě Farma Market Martina Kadlečka. Radnice se k tomuto kroku rozhodla na základě ankety občanů v radničním měsíčníku a podle kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Kadleček podle nich nesplňoval zadané podmínky. Podle Otto Schwarze však anketa nebyla transparentní. Trhy pak dočasně převzal Martin Houska z CITY FARM, která na Tylově náměstí nadále zůstane.

Fotogalerie
10 fotografií