„Labuť Ellie od nás dostala jméno, protože je tady natrvalo. Je to labuť, která narazila do drátů od tramvají, když přelétávala most, což je častý problém u labutí v Praze. Bohužel narazila hlavou, došlo k poškození oka a ke ztrátě vidění i u druhého oka, takže je úplně slepá,“ popsala smutný příběh hlavní ošetřovatelka záchranné stanice Zuzana Pokorná.

Ellie žije v jinonické záchranné stanici od roku 2017, do přírody se už nikdy nevrátí. „Je to takový náš trvalý hendikep, který je tu prostě nastálo. Má tu svůj domov,“ potvrdila ošetřovatelka. Odhadem je labuť minimálně 4 roky stará, dle odborníků se tento živočich dožívá nejméně 20 let.

Pomáhá zachraňovat ostatní

Na ne příliš šťastném osudu labutí samice se dá najít alespoň něco pozitivního. Ošetřovatelé ze záchranné stanice totiž každoročně přijímají relativně velké množství těchto vodních ptáků, kteří se někde zranili. Tito ptáci bývají poté často vystresovaní a stává se, že nepřijímají potravu. V ten okamžik přichází na scénu Ellie.

„Je to taková trochu chůva, pomocnice pro labutě, co tu jsou. Chůvu dělá, pokud se sem dostane nějaké malé osiřelé mládě. Aby mu nebylo smutno, dáváme ho k ní a ona se o něj postará, což je zásadní. Mládě by se jinak třeba bálo, nechtělo by jíst,“ vysvětlila Zuzana Pokorná.

Ellie však asistuje i během péče o dospělé labutě, které se zranily. „Labutě jsou velmi rády spolu. Když je některá z nich sama, často se stává, že nechce jíst, je smutná, vystrašená. Ellie nám pomáhá s takovými případy. Dá se říct, že jim ukáže, kde je potrava, jak se jí. Přesto, že nevidí, moc dobře ví, kde má misky. Všechno si umí najít,“ uvedla hlavní ošetřovatelka.

Na vodě se točí dokolečka

Když jsme Ellie v záchranné stanici navštívili, byla ve vodě ve své voliéře, kde se neustále točila dokolečka na jednom místě. „Slepá zvířata to někdy dělají, mají zvláštní pohyby, nebo se takto točí. Může to souviset i s tím poraněním hlavy, může mít nějaké poškození mozku. Dělá to ale jen na vodě. Když z ní vyleze, normálně si najde jídlo i místo, kde spí. Nepřikládáme tomu nijakou důležitost, je to následek jejího zranění,“ sdělila Zuzana Pokorná.

Palčivý a těžko řešitelný problém

Problémy s častým zraněním labutí v centru Prahy jsou bohužel stále až příliš časté. Hlavní ošetřovatelka potvrdila, že záchranná stanice stále přijímá více než 100 těchto vodních ptáků ročně s tímto typem zranění. Zároveň zřejmě dochází k nejasnému počtu dalších případů, při kterých labuť zemře na místě a ošetřovatelé se o ní ani nedozvědí.

„Instalovaly se odrazky na dráty na mostech, ale bohužel to nepomohlo. Labutě narážejí dál. Někdy k těmto nárazům dochází za šera, večer, během deště, mlhy či sněžení. Nejvíc událostí je v zimě, kdy je špatná viditelnost,“ dodala Zuzana Pokorná.

Problematice se v minulosti věnovali odborníci z České společnosti ornitologické, zaměstnanci magistrátu i pražského dopravního podniku. Bezpečnější opatření pro ptáky bohužel přineslo nebezpečné rozvibrování mostu, které ohrožovalo plynulost tramvajové dopravy a muselo být demontováno. Odborníci se shodují na tom, že jde o velký problém, který bohužel nemá jednoduché a stoprocentní řešení.

Fotogalerie
9 fotografií