Řada lidí si myslí, že platební kartou zaplatí kdekoliv a za cokoliv. Většinou ano. V supermarketech je možné si »pípnout« jeden rohlík, v některých městech je takhle možné zaplatit za jízdné v městské hromadné dopravě. Přesto mají i platební karty své nástrahy a omezení.

Můžu platit kartou?

Odmítla prodavačka platbu kartou, protože hodnota nákupu byla příliš nízká? Zákon jí dává za pravdu. „Obchodník má možnost upřednostnit platební metodu, a to i tím způsobem, že jednu z nich znevýhodní, například formou minimální částky, od které může spotřebitel při úhradě používat platební kartu,“ vysvětluje Martin Dolejš, ředitel obchodu a rozvoje Mastercard.

Majitel obchodu tak může zvýhodnit hotovost a kartu brát například až od částky sto korun. Tenhle bič na milovníky bezhotovostního placení mu poskytlo Nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropské unie 2015/751 o mezibankovních poplatcích za karetní platební transakce.

O tom, že je platba kartou omezená, vás ale musí obchodník upozornit. „Obchodník je povinen spotřebitele informovat srozumitelným a jednoznačným způsobem na viditelném místě u vchodu do obchodu a u pokladny,“ zdůrazňuje Dolejš.

Kreditka vs. debetka

Není karta jako karta. S každou sice můžete platit i vybírat peníze z bankomatu, rozdíl je ale v tom, čí peníze utrácíte.

Debetní kartu dostáváte od banky ke svému běžnému účtu. Pokud ji používáte, utrácíte své vlastní peníze. Když ale máte sjednaný kontokorent, můžete jít takzvaně do minusu, tedy půjčovat si (a platit úrok) prostřednictvím karty peníze od banky. Za výběr z bankomatu platíte podle pravidel své banky. Často je výběr z bankomatu »vaší« banky bezplatný.

Kreditní karta není propojena s vaším účtem. Pokud jí platíte, tak použité peníze nepatří vám, ale bance. Výhodou je, že pokud vypůjčené peníze splatíte v bezúročném období, nepočítá vám banka žádný úrok. Zaplatíte tedy jen to, co jste skutečně utratili.

Pokud ale nestihnete vypůjčené peníze zaplatit v bezúročném období, počítejte s pořádným úrokem. Výběr z bankomatu je většinou zpoplatněný, a to i při výběru z bankomatu »vaší« banky.

Nastavte si denní limit

Ztratili jste bezkontaktní kartu? Může se stát, že nepoctivý nálezce s ní může podle libosti platit, protože mu stačí, aby se vešel do bezkontaktního limitu (většinou 500 Kč).

Rada: Ochranou před velkou finanční ztrátou v případě ztráty nebo krádeže je nastavení maximálního denního limitu pro platby kartou nebo nastavení »zámku«, který při větším množství plateb vyžaduje PIN.

PIN noste v hlavě

Nemáte paměť na čísla, a tak PIN k platební kartě nosíte v peněžence? Nebo si ho dokonce píšete přímo na kartu? POZOR! Pro zloděje to je pozvánka k vybílení vašeho účtu. Navíc, pokud se zloděj k vašemu účtu dostane pomocí správného PIN, banka za vyluxování účtu nenese odpovědnost.

Rada: Pokud si nejste schopní zapamatovat »přidělený« PIN, můžete si ho změnit, tak aby se vám dobře pamatoval.

Nouzové číslo mějte u sebe

Ztráta nebo krádež peněženky je šok. I když ale máte nervy na pochodu, IHNED zablokujte svou platební kartu.

Rada: Nouzové číslo pro blokaci účtu noste u sebe, ale jinde než ostatní doklady, abyste o něj nepřišli zároveň s nimi.

VIDEO: Víte, jak bezpečně platit kartou v obchodě? Podívejte se na návod

Video
Video se připravuje ...

Víte, jak bezpečně platit kartou v obchodě? Podívejte se na návod Andrea Ulagová, Jan Jedlička