Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko v počtu bankomatů zaostává za EU. Problém je hlavně v maloměstech

Autor: ČTK, tva - 
9. října 2019
17:50

Bankomatů, které v Česku provozují banky, přibývá pomalejším tempem, než stoupá stoupá počet bankomatů společnosti Euronet. Ta buduje bankomaty hlavně v malých městech a na vesnicích a za posledních pět let počet jejich bankomatů stoupl z 250 na téměř 700, informovala ve středu společnost Euronet. Podle Sdružení pro bankovní karty v Česku od roku 2013 stoupl celkový počet bankomatů o zhruba čtvrtinu na téměř 5500. Na milion obyvatel připadá 471 bankomatů, průměr v EU ale činí 846 bankomatů.

Česká spořitelna k dnešnímu dni provozuje 1473 bankomatů, což je téměř o pětinu více než na konci roku 2013. Komerční banka v polovině roku 2014 provozovala 734 bankomatů, v polovině letošního roku jich bylo 786. Ani ČSOB počet bankomatů výrazně nezměnila. Například v roce 2016 měla 1005 bankomatů, nyní jich má 1003.

Mění se nicméně typ přístroje. Vkladové (recyklační) bankomaty měly v roce 2016 podíl 15 procent, zatímco nyní činí 21 procent, uvedl mluvčí banky Patrik Madle.

Euronet buduje bankomaty hlavně v menších sídlech. „Pro tuzemské banky není provoz bankomatů v malých městech ekonomicky výhodný. Na scénu tak vstupují nezávislí provozovatelé, jako je Euronet,“ řekl ve středu Ondřej Kozák, ředitel Euronetu pro ČR a Slovensko. Nemožnost vybrat si v místě bydliště peníze je tak pro velkou část Čechů stále problém, neboť hotovost je pořád nejoblíbenějším způsobem platby, dodal.

Čtyři miliony lidí musí vybírat peníze na poště nebo ve větším městě

Pořízení bankomatu může být podle Kozáka nákladná záležitost. Samotný hardware stojí zhruba milion korun, čímž však náklady rozhodně nekončí. „Náklady na údržbu jednoho bankomatu mohou v některých lokalitách vystoupat i na stovky tisíc ročně. A to zejména kvůli pronájmu prostoru, pravidelnému doplňování peněz a odstraňování škod po vandalech,“ podotkl.

Video  Jak odhalit zlodějské triky na bankomatech. Nenechte se okrást  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Zatímco průměrný počet bankomatů v rámci celé EU je 846 bankomatů na milion obyvatel, ČR podle Kozáka zaostává. Citoval údaje Evropské centrální banky z roku 2018, podle níž má Česko se 471 bankomaty na milion obyvatel nejhorší dostupnost bankomatů i ve srovnání se zeměmi jako Bulharsko (806), Maďarsko (522) a Slovinsko (796).

„Banky mívají bankomaty zejména ve svých kamenných pobočkách. Ty však bývají většinou jen ve větších obcích zhruba od 5000 obyvatel. V ČR je však podle Českého statistického údaje obcí s méně než 5000 obyvateli téměř 6000 a žijí v nich přes čtyři miliony obyvatel. To znamená, že tito lidé musí hotovost vybírat na poště, nebo musí dojíždět do většího města.

Vysoké poplatky u cizích bankomatů jsou předsudek

Kozák míní, že platby velkých sum za výběr v bankomatu Euronetu jsou předsudek. Poplatek se podle něj odvíjí od smluvních poplatků jejich bank, takže výběr je za stejných podmínek jako výběr z kteréhokoli bankomatu konkurenční banky. Navíc je obvyklé, že klienti mají v rámci tarifu u svého bankovního účtu určitý počet výběrů z kteréhokoliv bankomatu zdarma, což platí pro všechny bankomaty, včetně těch našich, poznamenal Kozák.

Někteří experti varují před službou DCC (Dynamic Currency Conversion), kdy má klient bankomatů při výběru hotovosti v cizí měně na výběr mezi kurzem vlastní banky nebo kurzem konkrétního bankomatu.

„Primárním posláním bankomatu není měnit peníze, ale vydávat hotovost z karty. Pokud už přijde zákazník s cizí kartou, nabízí mu bankomat Euronetu přepočet do jeho měny, stejně jako jakýkoli jiný bankomat v ČR,“ reagoval Kozák.

V Česku jsou i bitcoinmaty

V ČR už fungují i bitcoinmaty. Společnost WBTCB jich provozuje už 40, například v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Karlových Varech nebo v Ústí nad Labem. Vedle klasické směny přes bankovní účet nebo bitcoinmat si lze koupit bitcoiny za hotovost a prodat je přes partnerskou síť prodejen GECO nebo přes rozhraní NEO účtu české Expobank CZ, doplnil zakladatel WBTCB Martin Stránský.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi