Vraťte se!

Jakmile si uvědomíte, že jste peníze nechali v bankomatu, vraťte se k němu! Pořád je šance, že u něj peníze najdete. Neškodí se ani zeptat v okolí, jestli si někdo něčeho nevšiml.

Kontaktujte banku

Nenašli jste své peníze? Hned kontaktujte svou banku, ať už telefonicky přes kontaktní centrum nebo osobně na nejbližší pobočce. „Nezáleží na tom, ve kterém bankomatu jste peníze zapomněli, kontaktovat musíte vždy svou banku, která vám vydala platební kartu,“ radí Jana Karasová, mluvčí Air Bank.

Napište reklamaci

Po nahlášení ztráty trvejte i na zahájení reklamačního řízení. „Pro podání reklamace je třeba sepsat protokol, jehož formulář vám banka poskytne,“ říká Markéta Dvořáčková z Equa bank. „Vaše vydavatelská banka pak prostřednictvím karetní asociace MasteCard nebo Visa kontaktuje provozovatele bankomatu, ve kterém jste peníze zapomněli,“ popisuje.

Zajímejte se o typ

Šanci na vrácení peněz ovlivňuje i typ bankomatu. Do některých nevyzvednuté bankovky po čase zajíždějí zpět, u jiných peníze zůstávají »trčet« venku. „Pokud klient zapomněl odebrat bankovky z bankomatu, do kterého neodebrané peníze zajedou zpět, systém banku upozorní, že má v bankomatu více peněz, než by měla mít,“ popisuje Jana Karasová.

Obrňte se trpělivostí

Reklamační řízení má svá pravidla, a tak si můžete počkat pár týdnů, než bude vyřízené. Sami nemáte šanci dřív něco zjistit. V případě zamítnutí je jasné, že peníze nezajely zpět do bankomatu a ani je nikdo do banky nevrátil. Nejspíš tedy zůstaly u bankomatu a přivlastnil si je nějaký nepoctivec.

Při zamítnutí kontaktujte policii

Zamítla vám banka reklamaci, protože jí nikdo peníze nevrátil? Pokud je někdo našel a nechal si je, jedná se o krádež. „V případě, že jsou peníze odcizeny z oblasti výdeje u bankomatu, tak je nutné kontaktovat Policii České republiky a podat trestní oznámení na neznámého pachatele,“ radí Patrik Madle z ČSOB. Banka s policií na případu spolupracuje a poskytne jí například kamerové záznamy z bankomatu.

Nalezené peníze vraťte

Našli jste u bankomatu ležet zapomenuté peníze? Rozhodně si je nenechávejte! „Když vezmete z bankomatu bankovky, které tam někdo zapomněl, jedná se o krádež,“ upozorňuje Jana Karasová.

Peníze můžete odnést buď na nejbližší pobočku banky, které bankomat patří, nebo na policii. „Poctivému nálezci vystavíme potvrzení o předání peněz. Peníze pak vložíme na interní účet banky, protože v tu chvíli nevíme, který klient je zapomněl. Jakmile se o ně přihlásí a ověříme, že šlo skutečně o něj, připíšeme je na jeho účet,“ vysvětluje Karasová.

VIDEO: Lupič v Brně si vnutil přístup do domu, pak svou oběť okradl ve výtahu.