Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

11 největších chyb při placení v zahraničí! Tohle vás na dovolené připraví o peníze, varuje odborník!

/
  • 13. června 2019 ● 11:12

    Chystáte se na dovolenou do zahraničí? Tak pozor, abyste zbytečně nepřišli o peníze, ať už při výběru z bankomatu, při placení kartou nebo zbytečné výměně peněz. Tohle je přehled nejčastějších chyb, na které upozorňují odborníci.

  • 1.

    Nezjistíte si poplatky za výběr z bankomatu


    Ještě doma si zjistěte poplatek své banky za výběry v zahraničí. Podle toho, kam se chystáte, se rozhodněte, jestli není výhodnější vybrat si z bankomatu místní měnu až na místě, než měnit peníze doma ve směnárně. Týká se to hlavně zemí, kde se platí méně obvyklými měnami.

     

    „Vyplatí se upustit od několikanásobné směny. Tedy že za koruny nejdříve nakoupíte například dolary a ty pak směníte za egyptské libry. Při větších částkách na dvojnásobné směně zbytečně tratíte,“ říká Jaromír Vostrý z Air Bank.

    Autor: Profimedia

  • 2.

    Nezkontrolujete si platnost karty a limity


    Před odjezdem si zkontrolujte, jestli máte platební kartu nastavenou pro výběry a platby v zahraničí. Kromě toho si nastavte denní limit, případně i týdenní limit pro platby kartou nebo výběry. Když pak kartu někdo ukradne, dostane se jen k části peněz na účtu. Nezapomeňte si ověřit i platnost karty.

    Autor: Sberbank

  • 3.

    Zbytečně si vezete moc hotovosti


    Nevozte s sebou zbytečně moc peněz. Z některých destinací se nedá místní měna vyvážet a převod zbylých peněz na koruny je pak zase nevýhodný. Nákupy se většinou vyplatí platit kartou. Platbu pak vaše banka převede aktuálním kurzem, který se moc neliší od kurzu směnáren.

    Autor: Profimedia

  • 4.

    Před odjezdem neověříte možnosti výběru


    Pokud se chystáte vyrazit mimo běžné dovolenkové destinace, zjistěte si, jestli v dané zemi vaše banka neblokuje výběry z místních bankomatů kvůli podvodům s okopírovanými kartami.

     

    „K blokování výběrů přistupují banky výjimečně, ale počet podvodů na bankomatech zejména v asijských zemích roste. Zvýšený počet podvodných transakcí pozorujeme například v Indii nebo Indonésii. Pokud klient do takové země odcestuje a potřebuje vybírat z bankomatů, může se domluvit se svou bankou, aby mu výběry po dobu jeho cesty umožnila,“ radí Vostrý.

    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Necháte se »napálit« bankomatem


    Některé bankomaty skrývají pro turisty překvapení. Můžou vám nabídnout směnu s názvem DCC (Dynamic Currency Conversion). Pokud ji přijmete, přepočte bankomat částku na koruny sám, ale často nevýhodným kurzem.

     

    „Směnu přes DCC poznáte podle toho, že se na displeji zobrazuje v českých korunách, kolik za výběr cizí měny zaplatíte. V tu chvíli si spočítejte, zda je pro vás tato směna výhodná, a pokud ne, tak si zvolte výběr bez směny,“ radí Vostrý.

    Autor: Profimedia

  • 6.

    Při placení kartou nevolíte místní měnu


    Zbytečně přeplatit je možné i při platbě kartou v obchodě. Pokud vám obchodník nabídne výběr, jestli zaplatit kartou v korunách, nebo v místní měně, volte místní měnu. Kurz převodu měny totiž určuje společnost, obvykle banka, které patří platební terminál a málokdy je pro vás výhodná.

    Autor: Profimedia

  • 7.

    PIN si napíšete na kartu


    PIN je ochrana proti zneužití vaší karty. Proto si o nikdy nikam nepište. Navíc, pokud by někdo s vaší kartou vybral peníze z bankomatu a transakci potvrdil PINem, banka vám v takovém případě náhradu zcizených peněz neuzná.

    Autor: Pavel Ryšlink

  • 8.

    Slepě spoléháte na hotovost


    Nespoléhejte jen na hotovost. V případě krádeže, máte na rozdíl do karty smůlu. Ukradenou či ztracenou platební kartu je možné ihned telefonicky zablokovat, a navíc zpětně reklamovat případné neoprávněné transakce.


    „V případě ztráty nebo krádeže může klientovi banka kartu vydat znovu a zaslat do místa pobytu. Lze také využít službu Emergency cash pro vyzvednutí hotovosti,“ vypočítává možnosti Petra Kopecká, mluvčí Raiffeisenbank.

    Autor: Profimedia.cz

  • 9.

    Nevyužijete hotelový trezor


    Neusnadňujte zlodějům práci a nenoste u sebe pohromadě všechny peníze, platební karty a doklady. Raději si připlaťte za hotelový trezor. Ideální je vzít si na dovolenou dvě platební karty. Jednu noste u sebe pro běžné placení a druhou si uschovejte na jiném místě. Pokud byste o jednu kartu přišli, budete mít v rezervě ještě jednu náhradní.

    Autor: Sazka

  • 10.

    Neuložíte si číslo kvůli blokaci karty


    Uložte si ještě před odjezdem na dovolenou telefonní číslo vaší banky pro případ blokace. U zablokování karty bývá rychlost rozhodující, proto je dobré mít pro tyto případy číslo už ve svém telefonu uloženo. Pokud máte v chytrém telefonu bankovní aplikaci, kartu si můžete rychle a jednoduše zablokovat sami.

    Autor: scom

  • 11.

    Důvěřujete bezkontaktnímu placení


    Zatímco v Česku je bezkontaktní placení samozřejmostí, v některých zahraničních destinacích tak rozšířené není. „Najít v Česku terminál, který nepodporuje bezkontaktní placení, je spíš výjimka. V zahraničí to ale může být opačně, bezkontaktní terminály nemusí být v dané zemi tak široce rozšířené, jako jsou v Česku. A proto i když jste zvyklí platit už jen mobilem, měli byste si na dovolenou přibalit i plastovou kartu.“

     

    Bezkontaktní platba mobilem
    Autor: Petr Novotný

     

     

     

Dnešní horoskopy