„Dá se počítat s tím, že s klesajícími teplotami venku přibude bezdomovců v místech, kde to ostatním lidem není příjemné. Zatím těch případů není mnoho,“ řekl ředitel městské policie v Havířově Bohuslav Muras.

„Protože ale bezdomovci většinou přespávají na veřejných místech, můžeme je maximálně vykázat,“ dodal. Jen v případech, kdy je člověk bez domova silně opilý a nechce místo opustit, končí na záchytce.

I bez karty k bankomatům

Problém s bezdomovci například v prostorech vyhřívaných místností s bankomaty řešilo nedávno město Nový Jičín. Dokonce vyzvalo obyvatele, aby do místností bank bezdomovce nepouštěli. Většinou lidé bez domova žádné platební karty nemají, takže spoléhají na dobrotu lidí, kteří si jdou vybrat hotovost, nebo využijí otevřených dveří.

„Lidé bez přístřeší pak v objektu přespávají a prostory znečišťují. Každý, kdo chce vybrat peníze mimo pracovní dobu banky, se do objektu s bankomatem dostane jen pomocí platební karty,“ upozornil rajonový strážník Rostislav Čubok.

Místo peněz na alkohol nocleženky

Novojičínská Charita také letos poprvé zkouší projekt takzvaných nocleženek, které mohou koupit obyvatelé a pak je darovat žebrajícím bezdomovcům. „Tak bude zaručeno, že dar bude využitý smysluplně,“ řekl ředitel Charity Nový Jičín Marcel Brož.

VIDEO: Bezdomovec Václav Šíma (66) o životě pod mostem v Praze.