Tým Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat vyráží na „turné“ po bezdomoveckých koloniích minimálně jednou za půl roku, pokud prostředky dovolí, tak i častěji.

Psi a kočky často ve vyloučených lokalitách žijí v děsivých podmínkách. Někdy jsou připoutáni na řetězech, hladoví, nekontrolovaně se množí, utíkají a ohrožují pak obyvatele měst či obcí.

S některými bezdomovci se domluvit nelze, s jinými ale spolek navázal bližší kontakt, ke zvířatům je proto pouští.

Jde jim o jejich zdraví

„Pravidelně odčervujeme, odblešujeme, stříháme drápky, na některých místech i očkujeme. Někdy musíme čistit zanícená ouška či oči,“ řekla předsedkyně spolku Barbora Tocauerová (43).

„Spolupracujeme s veterináři, pokud je potřeba, snažíme se k nim pejsky dostat, případně dostat veterináře k pejskům,“ popsala.

Video
Video se připravuje ...

Mezi bezdomovci a psi Michal Charbulák

Kvůli posílení důvěry dává její tým bezdomovcům pro pejsky krmivo a jim samotným například deky, peřiny, povlečení nebo teplé jídlo.

Začarovaný kruh

Bezdomovci si berou nejen nalezence z ulice, ale i z útulků, pejsci se tak oklikou přes ochránce zvířat do útulků vrací, protože o ně není zájem. Je to začarovaný kruh.

„Pokud se podaří bezdomovce přesvědčit, abychom jim psy či štěňata mohli odebrat, je těžké takového psa udat, protože zkrátka žil u bezdomovců,“ vysvětlila Tocauerová.

Příliš mnoho psů

V jednom z ostravských lesů na jihu žije ve své boudě bezdomovec Miky (40). „S ním je těžké pořízení. Shromažďuje stále nové psy, ti se nekontrolovaně množí. Jezdíme k němu už osm let a odvedli jsme od něj už desítky štěňat. Sotva se narodila, končila na řetězech, protože je nezvládali,“ Barbora Tocauerová.

Další zastávka je u páru z centra Ostravy, který letos v létě „pochoval“ svou kamarádku Marušku. „Umřela na rakovinu,“ řekli Pepa (53) s Renatou (46). Nechali si jejího posledního psa, kterého měla. Dalších nejméně deset v průběhu let od ní lidé ze spolku získali.

Shořela mu chata i se psy

Schizofrenik Karel (63), který žije na zahradě poblíž Karviné, měl psů devět. V létě mu shořel jeho domek, při požáru zahynulo pět psů. „Chytlo to od vadné šňůry na ledničce,“ tvrdil. Karel teď bydlí ve stanu a psy má „jen“ čtyři.

Žádného už se vzdát nechce, takže se opět pejskům servírovaly tabletky na odčervení, tinktura proti blechám, zkontrolovala se ouška a šlo se dál.

Museli se pakovat

Jedna z posledních „štací“ byli manželé Míša (49) a Milan (54), kteří měli v Horní Suché problémy s místními kvůli své početné psí smečce. Vlna incidentů je z vísky donutila odejít. Ve spolupráci se spolkem získali od karvinských úřadů za „pakatel“ velký kus louky u Karviné.

Spolek jim přispěl na oplocení pozemku, aby jim psi neutíkali. „Podařilo se nám zredukovat počet jejich psů na současných pět. Máme s nimi výborné vztahy. Chtějí opět další psy, ale snažíme se jim vysvětlit, že současná situace je pro ně tak akorát,“ sdělila předsedkyně spolku.

Přemnožené kočky

Problémy spolek ale nemá jen s tím, jak udat psy. Letos je zavalený telefonáty o nalezených kočkách či koťatech. „Bývá to i deset telefonátů denně. Snažíme se, aby lidé nechávali kočky kastrovat,“ vylíčila členka spolku Hana Košarišťanová (35).

Jenže kastrace stojí peníze. „Jedna obec u Budišova nad Budišovkou na Opavsku přispívá na kastraci koček 500 korun. Také tam mají po kočkách spíše poptávku. Kéž by si i další obce a města vzala příklad,“ usmála se.

Dodala, že spousta psů i koček dočasně žije v domovech členů spolku, odkud se je snaží udat novým zájemcům. „V téhle sezoně mi bytem projde asi 180 koček za sezonu,“ uzavřela její kamarádka Jitka.

Chcete-li se o nabízených zvířatech dozvědět více, navštivte facebookový profil spolku ZDE