„Za padesát korun si u nás mohou dárci koupit poukaz, který pak darují buď přímo někomu bez domova, nebo nechají na našem sociálním pracovníkovi, komu jej dá,“ řekl ředitel Charity Nový Jičín Marcel Brož.

S blížícím se chladným obdobím jsou nakonec za možnost dostat zadarmo od dárců nocleh rádi i bezdomovci. „Když dostanu peníze, které si vyprosím právě na nocleh, většinou stejně neodolám a koupím si krabici vína,“ přiznává Josef (57), který žije na ulici už osm let.

„S poukazem mi prostě nic jiného nezbude, než se zajít osprchovat a pořádně vyspat. Ve městě jsem jen krátce, ale když to bude fungovat, možná zůstanu déle.“

Jídlo a nocleh místo alkoholu

Smysluplné je to i podle místních. Většině lidí, kteří darují pár drobných lidem na ulici, bývá jasné, že stejně skončí v obchodech s levným alkoholem. „Koupím si dva tři poukazy, a když mě někdo požádá o příspěvek na nocleh, prostě mu jej dám,“ řekla Ivana Černocká (52) z Nového Jičína.

„Nejsem si jistá, zda to bezdomovec ocení, ale já budu mít jistotu, že má možnost dostat nocleh a jídlo.“

Charitní dům nabízí pomoc i přes den

Terénní pracovníci charity se navíc snaží přesvědčit bezdomovce v ulicích, aby se více zdržovali u charitního domu. Zájem na tom má i město, které čistí plochy v centru, kde se lidé bez domova často zdržovali, nocovali zde a dělali nepořádek. „U nás funguje denní centrum i noclehárna, kde mohou lidé bez domova nebo v krátkodobé nouzi zůstat,“ dodal Brož.

Darovat lze i z pohodlí domova

Poukazy mohou lidé koupit i bezhotovostně bankovním převodem. Platbu je možné poslat na účet 2400513576/2010 s variabilním symbolem 11150, ve zprávě pro příjemce je třeba uvést slovo Zetko. Takto koupené poukazy rozdají lidem sociální pracovníci.