Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ve Svitavách přišli o svého maskota: Nejznámější bezdomovec byl nalezen mrtvý

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: DH - 
7. února 2019
18:45

Před svitavským obchodním domem byl na konci minulého týdne nalezen mrtvý bezdomovec. Policie uvedla, že se jednalo o známou firmu Romana F., který po bezmála dvacet let zaměstnával svým nevybíravým chováním místní strážníky.

Svitavského bezdomovce, kterému nikdo neřekl jinak než R. F., nalezla hlídka městské policie v pátek 1. února 2019 kolem páté hodiny ranní před obchodním centrem Kaufland. Podle serveru iDNES.cz se strážníci snažili muže ještě několikrát oživit, to se ale nepovedlo ani přivolaným záchranářům.

Proč bezdomovec zemřel, odhalí až posmrtná pitva, jisté však je, že neumrzl. V noci z jednatřicátého ledna na prvního února rtuť teploměru pod bod mrazu neklesla.

Zpráva o smrti místní legendy rychle obletěla celé město, lidé o ní hojně diskutují i na sociálních sítích. Nejvíce ale rozhodně ovlivní práci městské policie ve Svitavách, pro kterou byly zásahy proti osobě s přezdívkou R. F. denním chlebem. Pokud by se někdo podíval do archivu krátkých zpráv strážníků na stránkách města Svitavy, narazil by zde na celou řadu článků se společným hlavním hrdinou. Nejčastěji byly strážníci voláni k jeho spící a opilé osobě, která se válela někde na veřejných prostranstvích. 

Dne 23. 4. krátce po poledni ověřovala hlídka oznámení o spícím opilci s rukama od krve na autobusovém nádraží. Jednalo se o starého známého R. F.,“ stojí v jednom z článků na webu města. „Vpodvečer téhož dne zaměstnal muž strážníky znovu, když obdrželi stížnost na jeho „výskyt“ a nevhodné chování v parčíku mezi bytovými domy. Jelikož nebyl schopen udržet se na nohou, doprovodili jej strážníci domů,“ doplnila mluvčí na stránkách. Muž zkrátka věděl, že se o něj vždy někdo musí postarat a často toho prý využíval.

Roman F. byl ale mimo jiné i velice agresivní a často se pral. I kvůli tomu ho dobře znali také místní záchranáři. Ti se nyní nemohou shodnout, zda za smrtí bezdomovce stojí podchlazení nebo něco závažnějšího.

„Muž zemřel ze zdravotních příčin bez cizího zavinění,“ řekl mluvčí svitavské policie Ondřej Zeman serveru iDNES. „Zda to bylo kvůli nějaké nemoci, podchlazení, totálnímu selhání organismu nebo vlivem nějaké choroby, potvrzené v pitevní zprávě ještě nemáme,“ dodal.

R.F., kterému bylo přes 40 let, se na ulici dostal především kvůli obchodu s drogami. Několikrát mu pomoc nabízel i místní azylový dům, ale marně. Život na ulici ho stáhl a už nikdy nepustil. „Patřil ke koloritu Svitav. Budiž mu země lehká. Ano, byl to přesto člověk, i když poslední dobou trochu jiný,“ výstižně okomentoval smrt muže jeden z uživatelů na sociální síti facebook.

PPP150W ( 8. února 2019 12:20 )

"Jelikož nebyl schopen udržet se na nohou, doprovodili jej strážníci domů". Tak byl to bezdomovec, nebo nebyl?

PPP150W ( 8. února 2019 12:18 )

Tak nežijte, když se vám to takhle nelíbí.

antismejd ( 8. února 2019 09:36 )

kristepane běžte fakt už někam se zprávama o takových debilních a odporných šmejdech.

Taurus70 ( 8. února 2019 07:06 )

To ze bezdomovce spolecnost oznaci za maskota mesta vypovida o moralnich hodnotach jako celku,jestli toto neni k placi tak urcite ke zvraceni ano😲😲

petrw ( 8. února 2019 06:30 )

o fuj takového maskota není skoda -..snad ještě pro nej budou fnukat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání