Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kája z babyboxu čeká na novou rodinu: Biologičtí rodiče se ho definitivně vzdali

Babybox (ilustrační foto)
Babybox (ilustrační foto)  (Autor: Foto Blesk - Jiří Krušina)
Autor: chal - 
30. května 2019
16:45

Emoce kolem Karla Spěváčka, nejstaršího dítěte nalezeného v babyboxu, se konečně uklidnily. Hošík je u profesionálních pěstounů a čeká na novou rodinu, která si ho osvojí. Podle soudkyně, která má jeho případ na starosti, dítě prospívá a situace ho podle všeho nijak negativně nepoznamenala.

Když se Karel Spěváček 18. ledna objevil v pelhřimovském babyboxu, svou velikostí všechny šokoval. Chlapci totiž byly téměř dva roky a už uměl mluvit, šlo tedy s přehledem o nejstarší dítě, které kdy kdo do babyboxu umístil. Po jeho nálezu se ozývaly hlasy, podle kterých může zkušenost chlapečka poznamenat. To se ale prý naštěstí nestalo a Karel v nové rodině prospívá.

„O chlapce je náležitě postaráno a podle mých informací velice dobře prospívá. Jeho vývoj probíhá v souladu s jeho věkem,“ sdělila Deníku předsedkyně senátu Okresního soudu v Českém Krumlově Milena Hrdličková.

Karel Spěváček, jak chlapce pracovně pojmenoval zakladatel babyboxů Ludvík Hess, se zapsal do historie jako nejstarší dítě, které kdy někdo do babyboxu umístil. Případ vyvolal velkou pozornost veřejnosti, podle některých hlasů mohl být zážitek pro dítě silně traumatizující. Chlapec totiž už dokázal mluvit a do schránky se sotva vešel. Když babybox pracovníci pelhřimovské nemocnice otevřeli, byli z velikosti nalezence překvapení.

Spekulace, co rodiče k opuštění dítěte vedlo, oni sami utnuli, když vystoupili z anonymity, kontaktovali úřady a své důvody vysvětlili. Ve chvíli, kdy byla identita biologických rodičů známá, soud musel rozhodnout o výši výživného, které budou platit státu po dobu, kdy je Karel v dočasné péči pěstounů. Vzhledem ke špatné finanční situaci v původní rodině ale soudkyně tuto povinnost neuložila.

V únoru média informovala, že se o Karla přihlásila jeho biologická rodina, takovou informaci měl i Ludvík Hess. „Zaslechl jsem, že se o něj přihlásil asi jeho dědeček, nic víc o tom ale nevím,“ řekl Blesku. Soudkyně Milena Hrdličková to ale popřela.

„Původní rodina dala jasný souhlas s osvojením dítěte,“ upřesnila pro Deník. Než se podaří Karlovi najít novou rodinu, která by si ho osvojila, bude chlapec u profesionálních pěstounů. Kvůli tomu soud rozhodoval o výši výživného, které měla státu platit původní rodina.

sarka petrackova ( 31. května 2019 10:44 )

Ja osobne si myslim ze ti jeho rodici byli jsou a budou pekne vypatlani dementi kdyz ho nechteli nemeli si ho vubec delat ja bach rodicum kteri odlozeji sve dite davala soudni pokuty ci jine tresty pokud ovsem bude znama jejich identita

Zobrazit celou diskusi