Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Matka Káji (2) z babyboxu odložila tři děti! Chlapečka chce zpět biologická rodina

Autor: Jiří Čada - 
21. února 2019
11:57

Mluví, má zuby. Karel Spěváček (2) je nejstarším dítětem odloženým do babyboxu. A ne jediným své mámy. Ta už nechala jeho dva sourozence předchozím partnerům. A Karlíka se rozhodla »šoupnout « do schránky na nechtěné děti.

V osudový okamžik neměla být sama. Z malé obce na Českokrumlovsku kloučka do pelhřimovského babyboxu údajně přivezli autem oba rodiče. Jméno a příjmení mu pak vybrali zdravotníci.

Rodina otce v šoku

Tak velké batole už je přitom fixované nejen na mámu s tátou, ale i babičku s dědou a další blízké, se kterými se často vídá. Ti by i pomohli, jenže netušili, co se chystá.   

„Pro prarodiče chlapce to byl šok. Syn jim ani náznakem neřekl, že by se malého chtěl se ženou zbavit,“ tvrdila Blesku blízká známá rodiny a naznačila, že snad mělo jít o nápad matky Karlíka. „Už dvě děti nechala svým předchozím partnerům,“ řekla.

Chtějí pomoci

V rodině se teď řeší co s chlapečkem, o nějž se nyní stará náhradní rodina, bude dál. Příbuzní by si ho nejraději vzali do své péče. „Prarodiče už jsou ale na výchovu takového dítěte staří. Teta, která by se ho ráda ujala, se stará o dvě děti. A sama,“ dodala žena.

Opatrovnický soud

Blesk zná i pravé, poněkud nezvyklé křestní jméno malého človíčka. Začíná také na K, vzhledem k ochraně osobních údajů je nemůže zveřejnit. O osudu dítěte teď s největší pravděpodobností rozhodne opatrovnický soud. Hodně bude záležet na příbuzných, pokud mu dokážou nabídnout dostatečnou péči, měli by být upřednostněni.

„K tomu případu se nebudeme vůbec vyjadřovat,“ reagovala na dotaz o dalším osudu Karlíka šéfka pelhřimovské sociálky Jana Sládková. Odmítla potvrdit i skutečnost, že o dítě projevili zájem jeho prarodiče a teta.

Oslava s novou maminkou

Před týdnem oslavil Karlík v pěstounské rodině druhé narozeniny. V rodině si zvyká a další změna, pokud by se vracel k biologické rodině, by mu moc neprospěla. Když batole letos v lednu objevili zdravotníci pelhřimovské nemocnice v tamním babyboxu, nechtěli věřit svým očím. „Je to bezkonkurenčně největší dítě, které kdy do babyboxu bylo odloženo. Tvářil se velmi spokojeně, ani náznakem neplakal,“ říká zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

Víte, že...

O zřízení babyboxu projevilo zájem vedení nemocnice poté, co na jedné z tamních toalet bylo nalezeno odložené zdravé miminko.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

DWEI ( 21. února 2019 17:53 )

nasza- přesně Udivuje mě, že se řeší, kdo ho odložil a zda se bude racet příbuzným..... Myslela jse, že to funguje tak, že pokud dítě odloží do Babyboxuv vzdávají se ho jednou provždy!!! Chudáček malý - už si zvyká v pěstounské rodině a nemůžou si ho přece přehazovat jak horký brambor!!!

elopapx ( 21. února 2019 17:35 )

Snad bude mít ten klouček štěstí alespoň na soudce jež má zdravý rozum a příbuzným jej nevydá !!! V šoku,ne šoku - krev není voda.Nevěřím,že budou až zas o tolik jiní a slušní.Nechte ho u pěstounů a těm "píp píp píp" jej nedávejte !!!

tarrica ( 21. února 2019 17:35 )

oprava: Kája- Kryštůfka našli jinde....

tarrica ( 21. února 2019 17:33 )

Já myslela jen převažující domácí etnikum a to ten Kryštůfek je ? S údajně utiskovaným etnikem mám bohužel také špatné zkušenosti....

mak ( 21. února 2019 17:18 )

Ale jaký byly jeho rodiče? Genetika dělá 80-90%, výchova ten zbytek. POkud tomu nevěříte, popátrejte po statistice adoptovaných romčat.

Zobrazit celou diskusi