Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Sexuální výlet,“ bouřil Filip. Kalousek chce „grilovat“ Ondráčka za cestu do Doněcku

Autor: simao, ČTK - 
28. května 2019
13:53

Komunistovi Zdeňku Ondráčkovi jen těsně uniklo křeslo v Bruselu, na kandidátce KSČM zaujal počtem preferenčních hlasů, kdy skončil druhý za Kateřinou Konečnou. Na západ tak neodcestuje, naopak nadále budí rozruch jeho cesta na východ. A to do Donbasu. Opoziční poslanci chtěli v úterý Ondráčka za jeho údajně soukromou návštěvu „grilovat“. Na Ondráčkovu obhajobu se vydal šéf KSČM Vojtěch Filip a vytáhl pro změnu „sexuální výlet“ Pirátů.

Poslance KSČM Zdeňka Ondráčka přijali při návštěvě Doněcké lidové republiky s poctami, za které by se nestyděl ani premiér či prezident. Po příjezdu limuzínou na červený koberec mu zahráli českou hymnu. Ondráček se však hájí, že Česko nezastupoval a šlo o soukromou návštěvu.

Jakkoli může tisíckrát říkat pan Ondráček i pan prezident republiky, že se jednalo o cestu soukromou, tak on tam vystupoval jako delegace ČR. On vlastně obešel ten proces, kdy se cesty schvalují, protože on dobře věděl, že mu schválena nebude. Ale vystupoval tak, posloužil velmi dobře propagandě cizí moci a Poslanecká sněmovna, protože je to její člen, by se k tomu měla jasně vyjádřit ve smyslu, že se od této cesty distancuje,“ reagoval v úterý ve Sněmovně šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

A navrhoval zařazení jednání o Ondráčkovi jako jeden z bodů Sněmovny. To však komunisté hlasitě odmítali.

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček přijel autem s diplomatickými vlaječkami. Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček přijel autem s diplomatickými vlaječkami. | reprofoto YouTube

Filip: A co sexuální výlet Pirátů?

„My jsme o tom sice na klubu hovořili, ale jenom informativně o tom, že my nepodpoříme zařazení takového bodu a z jednoduchého důvodu. Protože Poslanecká sněmovna není oprávněna zakazovat komukoli soukromé cesty. A ani my nejsme ti, kteří mají posuzovat způsob přijetí soukromé osoby v zahraničí,“ uvedl šéf KSČM Vojtěch Filip.

„To bych se musel podívat, co dělali Piráti na Tchaj-wanu, který není státem OSN, co to byl za sexuální výlet a jak tam byli přijati, musel bych se bavit o tom, co bývalý senátor a exeuroposlanec Štětina dělal v Náhorním Karabachu, který už vůbec není uznaným státem OSN. Musel bych se zabývat tím, co se odehrává např. na území Kosova s některými návštěvami, Kosovo také pořád není státem OSN. A jestli chcete jmenovat další neexistující státy, kam někdo soukromě vycestoval, tak to by byla asi dlouhá řada,“ bouřil Filip.

„Já jsem přesvědčen o tom, že aby Poslanecká sněmovna mluvila do soukromých cest, to jí nepřísluší,“ dodal šéf komunistů. Každý poslanec má právo na svůj názor, na jeho vyjádření. „A jestli to začneme zakazovat, tak jsme na nejlepší cestě brzy skončit,“ dodal.

Rakušan: Ondráček nebyl žádný baťůžkář

Ondráčkův výjezd řešili na tiskovce i představitelé STAN. „Tu situaci považujeme za velmi vážnou,“ podotýkal šéf Starostů Vít Rakušan. „Domníváme se, že by žádný z poslanců tohoto parlamentu neměl podnikat takové cesty, které mohou mít znaky cesty oficiální do oblasti, které prostě nejsou uznávány ČR a její oficiální zahraniční politikou,“ podotkl Rakušan. 

A rozlíceně pokračoval. „O jakých znacích mluvím? Pan kolega Ondráček vystupoval pod vlajkou naší republiky, pan kolega Ondráček si nechal při svém výstupu z cizí limuzíny zahrát státní hymnu a pokud poté argumentuje tím, že to je jeho soukromá cesta, nemá mu do ní kdo co mluvit a každý si přeci s batohem na zádech může vyrazit kdekoli na světě, to je jistě pravda, to, že tím porušil zákony Ukrajiny, to je jiná věc, my to nemáme právo soudit, ale ona to nebyla cesta nějakého baťůžkáře, ona to byla cesta politika, který prostě přijímal na té cestě privilegia státní návštěvy, při jeho nástupu bylo řečeno, že přichází delegace ČR a to je prostě něco nepřijatelného,“ uvedl také Rakušan.

Jednou z otázek by dle něj mělo být, na jaký pas poslanec Ondráček cestoval. Zda používal svůj turistický, nebo diplomatický, který je omezen na služební a pracovní cesty poslanců.

Ondráček překvapil v eurovolbách

Právě poslanec Ondráček přitom kandidoval i ve volbách do Evropského parlamentu. A na kandidátce KSČM, která získala 6,94 procenta hlasů, se stal skokanem podobným výkonu Alexandra Vondry v ODS, který se do Bruselu probojoval z 15. místa. 

Ondráček kandidoval dokonce jako číslo 18. Získal 10 895 preferenčních hlasů a ve stranické soutěži skončil na druhém místě za lídryní a znovuzvolenou europoslankyní Kateřinou Konečnou. K jeho smůle však volební zisk stačil komunistům na jedno křeslo v Evropském parlamentu.

sensadrak ( 30. května 2019 16:27 )

marmat ( 29. května 2019 13:24 )

Samo: Starým "poc­tivým­/orto­doxním" komunistům imponuje mladý/mladší bijec-vidí se v něm........

marmat ( 29. května 2019 13:21 )

Jinak : je to velký malér "HRÁT SI KDEKOLIV VEŘEJNĚ (!!!) NA PREZIDENTA" !!!

marmat ( 29. května 2019 13:18 )

No pokud se Piráti na Thaj-wanu "rozptylovali", tak o tom evidentně Filip evidentně něco ví....Jestlipak si vezli sebou obvyklé pomůcky na výměnu zkušeností...Možná, že tam POPRVÉ v životě spatřili váleček "na nudle(???)"

murQ ( 28. května 2019 17:23 )

Je tak hajzl stavěný. Horší jsou ti co mu to trpí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa