Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trump maří vyšetřování voleb, zuří sněmovna. Ke slyšení zve exporadkyni

Autor: ČTK, for - 
22. května 2019
08:06

Kauza o ovlivňování amerických voleb pokračuje. Právní výbor americké Sněmovny reprezentantů vyzval obsílkou ke slyšení další bývalé pracovníky Bílého domu ve snaze nalézt důkazy, že prezident Donald Trump mařil vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby v USA. Novinářům to v úterý řekl šéf výboru Jerrold Nadler. K červnovému slyšení byly pozvány bývalá Trumpova poradkyně Hope Hicksová a někdejší zaměstnankyně Bílého domu Annie Donaldsonová.

Hicksová patřila ve své době k nejbližším Trumpovým poradcům a Donaldsonová si podle serveru Politico pořizovala poznámky, které údajně svědčí o chaosu v Bílém domě během vyšetřování ruských volebních zásahů. Zprávu o vyšetřování, která je výsledkem dvouletého pátrání, zveřejnil v dubnu bývalý šéf FBI Robert Mueller, který vyšetřování vedl. Víc než čtyřsetstránkový dokument je ale neúplný, na několika místech byl před zveřejněním začerněn.

Kongresová obsílka je závaznou výzvou, za jejíž neuposlechnutí může následovat postih. Výbory Sněmovny reprezentantů, ovládané demokraty, už obeslaly několik osob z prezidentova okolí, mimo jiných údajně i prezidentova syna Donalda Trumpa mladšího. Někteří adresáti obsílku ignorovali, například ministr spravedlnosti William Barr nebo bývalý Trumpův poradce Don McGahn.

Tým zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera již delší dobu prověřuje ruské snahy ovlivnit předloňské prezidentské volby v USA, což se bezprostředně dotýká prezidenta Donalda Trumpa. Šéf Bílého domu přitom nedávno varoval před ruským vměšováním do voleb, ačkoli krátce předtím při své schůzce s ruským prezidentem souhlasil s tvrzením Vladimira Putina, že Rusové se americké volby ovlivňovat nesnažili; svůj souhlas s Putinovými slovy Trump později vysvětloval jako své přeřeknutí.

Trump dlouhodobě označuje vyšetřování kauzy údajné spolupráce svého týmu s Rusy před minulými volbami za hon na čarodějnice. 

Zobrazit celou diskusi