Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Záclony nevyhazujte! Tohle všechno z nich ještě můžete udělat

/
  • (iStock)
    11. dubna 2024 ● 05:01

    Rozhodla jste se vyměnit záclony a těch starých se definitivně zbavit? Zadržte. Dřív, než skončí v koši, podívejte se na následujících deset tipů. Můžete z nich totiž vytvořit jak dekorační, tak i ryze praktické vychytávky.

    Možná vám zdobily okno dlouhá léta a rozhodla jste se rozloučit se s nimi. Nebo jste někde na půdě našla staré záclony po babičce, které se vám už stylem nikam nehodí. Každopádně bylo by škoda, aby ještě nenašly nějaké využití. Jde většinou o jednoduché tipy, které zvládne skoro každý. K některým bude potřeba sice trochu více zručnosti a jehla s nití nebo šicí stroj, ale věřte, že výsledek bude stát za to. A radost z nových a praktických věcí bude velká.

  • 1.

    Praktické pytlíčky na ovoce a zeleninu

    záclony
    Autor: iStock

    Ze záclony můžete ušít velmi lehce praktické sáčky téměř na cokoli. Nejlépe uděláte, pokud si vyrobíte takové, které nahradí ty igelitové, které využíváte při nákupu ovoce a zeleniny. A že jich všichni používáme opravdu nadměrné množství! A jeden takový igelitový pytlík se rozkládá zhruba 25 let! Vyrobte si ekologický, praktický, opakovaně použitelný sáček na nákupy. Přispějete tak k ochraně životního prostředí. Věřte, že i pečivu prospěje, když ho dáte do záclonového sáčku místo do igelitového. Pokud se vám náhodou pytlík ušpiní, jednoduše ho vyperete a druhý den ho opět můžete využít. Jeho výroba není nijak složitá. Šicí stroj vám sice práci hodně usnadní, ale zvládnete ho spíchnout i v ruce. Vyrobit si můžete hned několik velikostí dle potřeby. Jak tedy na to? Nastříhejte si obdélníky s dvojnásobnou šíří, než by měl být výsledný sáček. Na výšku si nechte tak dva centimetry navíc. Obdélník v půlce přehněte, okraje založte a dvě strany k sobě pevně sešijte. Tak, aby byl šev pevný a vydržel zátěž i praní. Velmi praktické je, když si nahoře vytvoříte úzký tunýlek, kterým protáhnete provázek či stužku. Pytlík tak budete moct pokaždé stáhnout.

  • 2.

    Pytlík na jemné prádlo

    záclony
    Autor: iStock

    Když už budete u šití pytlíčků, můžete jeden větší vyrobit také na praní jemného prádla, jako jsou podprsenky či jiné choulostivé kousky. Lehounká jemná síťka prádlo ochrání. Pokud si ho vyrobíte dostatečně velký, může sloužit také jako koš na použité jemné prádlo. Pak síťku pouze zavážete a uložíte do bubnu pračky.

  • 3.

    Vonné pytlíčky

     

    záclony
    Autor: iStock

    Pytlíčky do třetice. Tentokrát je ale využijete na ozdobu a vytvoření krásně voňavé atmosféry jak v interiéru, tak v komodě mezi prádlem. Stačí je naplnit oblíbenými usušenými bylinkami, třeba levandulí nebo heřmánkem. Vše krásně provoní.

  • 4.

    Zásobník na cibuli a česnek

    záclony
    Autor: iStock

    Možná se vám také stalo, že vám doma ve spíži začal klíčit česnek nebo vám změkla cibule, případně úplně shnila. Nedostatek cirkulace vzduchu totiž urychlí klíčení, či dokonce hnití. Mnohem lepší a delší skladování dopřejete cibuli a česneku v prodyšné síťce zavěšené v prostoru. Tu si lehko vyrobíte právě ze staré nepotřebné záclony. Stačí vystřihnout pruh záclony a sešít tak, aby vznikl „rukáv“ dost široký na to, abyste do něj dala cibule do komínku na sebe.

     

  • 5.

    Konec otravnému hmyzu

    záclony
    Autor: iStock

    Staré nepotřebné záclony se můžou hodit také v létě v boji proti otravnému hmyzu. Pokud nemáte v oknech ochranné sítě, s trochou zručnosti můžete hustě tkané záclony zapracovat do oken nebo dveří. Záclonovina se vám může hodit také jako moskytiéra. Což oceníte hlavně tehdy, pokud máte malinké děti. Stačí záclonu přehodit přes kočárek nebo postýlku, které stojí někde venku.

  • 6.

    Šikovný sušák

    záclony
    Autor: iStock

    Byla jste na houbách a máte velký úlovek, který potřebujete usušit, a nemáte vhodné místo? Vezměte si na pomoc jemnou záclonovinu. Pokud ji natáhnete na nějaký rám nebo přehodíte přes sušák na prádlo, vznikne vám dostatečně velká a praktická sušicí plocha, kterou můžete umístit kamkoli dle potřeby. A houby se při tom nijak nezapaří.

  • 7.

    Ochrana na zahradě

    záclony
    Autor: iStock

    Stará záclona vám může posloužit také na zahradě. Za prvé jako účinná ochrana ovocných stromů a keřů proti ptákům. Za druhé – pokud přehodíte staré záclony přes bazén, ochráníte hladinu před nechtěnými nečistotami a hmyzem.

  • 8.

    Zdobení nábytku

    záclony
    Autor: iStock

    Máte na zácloně krásný vzor? Využijte ho k originální dekoraci nábytku, který chcete třeba revitalizovat. Vystřižený kus přiložte na nábytek a barevným sprejem přestříkejte.


  • 9.

    Ozdobná miska

    záclony
    Autor: iStock

    Vytvořit si dokonce můžete i krásnou a originální misku. Stačí, když si vystřihnete ze zdobené záclony různě velký kruh. Ten poté namočíte do škrobu či lepidla zředěného vodou a rozložíte ho přes misku, kterou máte doma a jejíž tvar se vám líbí. Spodní okraje přitom srolujte, aby se netřepily. Asi po dvou dnech, kdy vše dobře zaschne a ztuhne, se budete moct radovat z hezké misky, do které můžete uložit, co se vám zlíbí.

  • 10.

    Šaty na karneval či pro panenky

    záclona
    Autor: iStock

    Jelikož fantazii se meze nekladou, velké kusy záclon se dají použít na další různorodé tvoření. Ale pokud máte doma malé holčičky, jistě velmi ocení, pokud jim nebo jejich panenkám ušijete princeznovské šaty.

     

     

     

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 2

Uživatel_5402054: Mě by nenapadlo něco vyhodit. Všechno, co už nechci, ale není to rozbité, tak mám na půdě. Však ono se to jednou může hodit a vida jak třeba zužitkuju staré záclony. Když jsme měnili na oknech záclony za plissé rolety pro zavěšení na okenní křídlo bez vrtání do rámu z https://www.zebra-shop.cz/plisse-lux/ , tak mě ani ve snu nenapadlo, že ještě někdy použiju záclony na tvoření .

(18. 02. 2024 20:20)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy