Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

46 migrantů v nouzi vytáhli Tunisané z moře. 65 se jich předtím utopilo

Autor: ČTK - 
11. května 2019
22:08

Tuniská pobřežní stráž dnes v mezinárodních vodách Středozemního moře zachránila 46 migrantů, kteří se dostali do potíží během plavby k evropským břehům. Informovala o tom agentura ANSA. Dalších 117 migrantů na třech člunech zastavily v noci na dnešek během plavby do Španělska lodě marockého námořnictva, uvedla agentura AFP.

Osud lidí, kteří ze severoafrických zemí přes moře prchají do Evropy, nyní média pečlivěji sledují kvůli neštěstí, které se odehrálo v pátek u tuniského pobřeží. Potopilo se tam plavidlo s migranty a nejméně 65 lidí při tom podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) zahynulo.

Tuniská pobřežní stráž dnes zachránila skupinu migrantů v nouzi asi 35 kilometrů severně od tuniského přístavu Sfax. Na člunu byli převážně lidé ze subsaharské Afriky, ale i šest Tunisanů, mezi 46 zachráněnými bylo 20 žen, uvedla agentura ANSA.

117 migrantů zadrželi Maročani

Marocké námořnictvo v noci na dnešek zastavilo tři lodě s migranty převážně ze subsaharských zemí, které mířily do Španělska, a převezlo je zpět na území Maroka. Plavidlo italské pobřežní stráže pak při další záchranné operaci nalodilo devět tuniských migrantů, kteří se snažili dostat do Itálie.

Italská loď je odvezla na tuniskou základnu La Goulette. Páteční havárie lodi s migranty je letos jednou z nejtragičtějších událostí, která se stala během plaveb běženců z Afriky do Evropy. Rybářské lodě zachránily jen 16 pasažérů, kteří jsou nyní v přijímacím centru v tuniském Zarzisu.

Čtyři těla

Ačkoli úřady hovoří o 65 až 70 obětech, podařilo se zatím z moře vyzvednout pouze čtyři mrtvá těla. Podle tuniského Červeného půlměsíce může trvat týdny, než se mrtvé podaří najít. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se letos přes moře do Evropy dostalo 16 800 migrantů, což je asi o čtvrtinu méně než ve stejném období loni. Během plavby přitom letos zahynulo 410 lidí, loni to bylo 616.

pajato73 ( 13. května 2019 08:00 )

ten pisalek se nejak spletl... katastrofa je spis to, ze jich 46 zachranili... nebo to chapu spatne?

petr12 ( 12. května 2019 09:18 )

je to neskutečné vrazi,­znásil­nova­či,te­roris­ti,zlo­činci za pomoci nezis­kovek­,akti­vistu, za podpory politiku evropy beztrestně vstupují na uzemí EU. A pak si dovolí nějaká pí.a akti­vistka­,nezis­kovky,­novi­náři, v telavizi kritizovat občany kteří tu verbež nechtějí nazývat populisty.Už několik let se zde dopouštějí vraýd,­tero­rizmu,­znásil­nová­ní,zlo­dějin a politická verbež,zločinci je příjmají,podporují vědomně tak kdo je větší zločinec politici nebo migranti!!

Escaperoom ( 12. května 2019 08:06 )

Za kritiku a svůj názor zde dostal znamej 6 měsíců na tři roky... Pravda se v ČR nikdy nesměla říkat!

europa ( 12. května 2019 07:34 )

65? Jenom?

mandat ( 12. května 2019 05:05 )

Presne tak, jsou to vetsinou kriminalnici,v Evrope delaji jen bordel, nemaji doklady,ale mobily maji.Lzou o svem puvodu a v Evrope si poridi nekolik identit, ted byl zase uplne nahodou objeven jeden cikan,co mel 20 identit, analfabet ze Sudanu mel jen 12 identit.Nikdo se neposila domu, i kdyz ma pres 500 trestnich zaznamu na policii. Dokonce Turci,co maji jit do vezeni, podvodnici, vrazi a nasilnici dostavaji v Nemecku pokamzite azyl.Neskutecna nezodpovednost. Masovy vrazi se volne pohybuji po cele EU a jeste je zivime.

Zobrazit celou diskusi