Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V nemocnici zemřelo za jediný den 11 novorozenců. Zabila je zřejmě výživa

Tuniský ministr zdravotnictví rezignoval po úmrtí 11 dětí
Tuniský ministr zdravotnictví rezignoval po úmrtí 11 dětí  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, nkov - 
10. března 2019
09:00

V Tunisku rezignoval ministr zdravotnictví poté, co v nemocnici v tamní metropoli zemřelo tento týden 11 novorozenců během 24 hodin. O demisi Abdala Raúfa Šarífa informovala tuniská státní agentura TAP. Tuniské zdravotnictví se už několik let potýká s finančními problémy a místní státní správa je kritizována za rozbujelou korupci.

Tuniské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že bylo zahájeno vyšetřování úmrtí dětí v nemocnici v Tunisu a že byla přijata opatření, která mají zabránit další úmrtím. Tuniská pediatrická společnost na svém facebookovém účtu napsala, že novorozenci zřejmě zemřeli na infekci způsobenou „nitrožilní výživou“.

Podle agentury Reuters se stav tuniského zdravotnictví zhoršil po roce 2011, kdy masové demonstrace přiměly odstoupit dlouholetého autokratického prezidenta Zína Abidína bin Alího. Změna režimu sice přinesla demokracii, země se ale potýká s ekonomickými a sociálními problémy. Mnozí si též stěžují na rozsáhlou korupci ve státní správě.

Tunisané koncem roku 2010 odstartovali vlnu revolucí v Africe a na Blízkém východě známou jako arabské jaro. Na rozdíl od řady ostatních zemí Tunisko neupadlo do chaosu a občanské války.

Video  Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!  - Jitka Pecharová, Blesk
Video se připravuje ...

antismejd ( 11. března 2019 20:21 )

co to je za události??? to mě po......

Srna1 ( 10. března 2019 23:05 )

Asi moc" výživná "ta výživa

KontraZeman ( 10. března 2019 14:14 )

Nejel bych tam ani zadarmo

alfasamec ( 10. března 2019 10:46 )

Zřejmě nějaká slušná "destinace" to Tunisko.

Zobrazit celou diskusi