Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ve vedení ANO ani v hnutí (teď) být nechci, říká Vojtěch. A odmítá danění církevních náhrad

Autor: Jakub Kopřiva - 
16. února 2019
07:20

Já a nová tvář ANO? Uvidí se před volbami, řekl v rozhovoru pro Blesk ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (32). Jeho politická kariéra nabrala strmý vzestup právě díky hnutí premiéra Andreje Babiše (64). To už zítra bude volit svého šéfa a očekává se, že jím bude znovu »otec zakladatel«. Jenže nikdo nemládneme, ani Andrej. Kdo by ho mohl nahradit?

Nedávno jste překvapil, když jste vystoupil z ODS; o vašem členství přitom moc lidí nevědělo. Uvažujete o vstupu do hnutí ANO?

V tuto chvíli asi nikoliv, není to na pořadu dne. Věnuji se zdravotnictví a ne širší politice. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Dal jsem si misi na 4 roky, pokud vše dobře půjde a vydržím na rezortu a pak se uvidí.

Vypadá to, že ČSSD vsadí na mladé pušky, neozývají se podobné hlasy i z hnutí ANO?

Zatím ne. Jsou tam různé mladé pušky jako Petr Stuchlík. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet před dalšími volbami.

Ptám se i proto, že panu premiéru Babišovi bude 65 let a jeho pracovní tempo je vražedné.

Myslím, že je v dobré kondici. Říkal mi, že zhubl, cvičí a cítí se dobře. Takže myslím, že tu funkci dokáže ještě vykonávat. I když je vražedná z hlediska tempa a vůbec tlaku a náročnosti, ale zatím se cítí velmi dobře.

Až nebude jednou moct, bude hnutí ANO i po Andreji Babišovi, nebo skončí s ním?

To je velmi těžké předpovídat. Je tam řada osobností, které se postupně profilují. Myslím, že hnutí může do budoucna fungovat, a pozitivní je, že se etablovalo nejen na celostátní, ale i komunální úrovni. Má řadu primátorů, starostů a to je dobře, protože se politika dělá často zespoda.

Jaké osobnosti máte na mysli?

Některé primátory, jako je pan Vokřál.

Ten ale nyní nemá funkci.

To nemá, což je škoda, ale myslím, že se někde v nějaké pozici zase objeví, protože byl úspěšným primátorem Brna.

Když už mluvíme o výrazných osobnostech, všiml jsem si, že když se ve Sněmovně hlasovalo o zdanění církevních náhrad, zdržel jste se, zatímco hnutí ANO návrh podpořilo. Proč?

Nejsem úplně přesvědčen o tom návrhu jak z pohledu právního, tak i z nějakého mého přesvědčení.

Jste věřící člověk?

Ano. Jsem absolventem biskupského gymnázia v Českých Budějovicích, mám nějaké zázemí a svoji historii. Někdy člověk nemůže hlasovat proti svému přesvědčení, byť ve Sněmovně hlasuje na základě koaličního kompromisu o různých věcech. Ale tady převážilo moje přesvědčení, že to není dobrý krok.

Proč jste tedy nehlasoval proti?

Myslím si, že i tak jsem svůj postoj vyjádřil jasně. Na druhou stranu je tady nějaká dohoda koalice, a proto jsem volil tento neutrální přístup.

Co by tedy muselo být natolik proti vašemu přesvědčení, abyste hlasoval proti hnutí, případně položil ministerskou funkci?

To je těžké říci, to bych mohl vyhodnotit až na základě konkrétní situace. Pokud bych měl ve zdravotnictví nějaké zásadní limitace, kdybych nemohl dělat to, co bych chtěl, tak by asi nemělo smysl, abych zůstal na úřadě. Ale zatím cítím podporu.

Ve zdravotnictví je teď aktuální chřipková epidemie. Jste očkovaný?

Nechal jsem se očkovat na podzim, ale u nás to není úplně rozšířené. A samozřejmě tady jsou různé mnohdy neracionální antiočkovací iniciativy. Neříkám, že vakcína je stoprocentní, ale je to výrazná prevence a doporučuji ji všem.

A jak jsme na tom u ostatních nemocí? Nedávno se například objevily spalničky ve Sněmovně.

U povinných očkování není situace dobrá. Proočkovanost by měla být kolem 95 %. Bohužel klesá a u spalniček jsme na nějakých 85 %. To je jeden z faktorů, proč se epidemie objevují. Snažíme se apelovat, aby se lidé očkovat nechali, protože i když mohou nastat komplikace, tak zájem na kolektivní imunitě převažuje.

Takže proočkovanost má klesající tendenci?

Bohužel má. Je to dáno různými antivakcinačními iniciativami často založenými na dezinformacích. Typický příklad je, že očkování způsobuje autismus, což nikdy nebylo vědecky prokázáno, ale stále se ta informace šíří. Lidé se pak obávají a nenechávají očkovat své děti.

Mluvíte o různých iniciativách bojujících proti očkování, ale na vládu posíláte návrh na odškodnění újmy způsobené vakcinací. Nedáváte tímto odmítačům za pravdu?

Nedají se vyloučit případy, kdy by očkování mělo negativní dopady. Myslím, že náš návrh otupí hrany. Kritici poukazují na to, že je zákonem daná povinnost očkování, ale neexistuje mechanismus případného odškodnění, pokud dojde k újmě. Může se to stát, ale bavíme se o jednotkách případů.

Ministerstvo ale nemá udělanou žádnou tabulku. Jak se to tedy bude vyčíslovat?

Bude se to řídit stejným mechanismem, jako odškodňování újmy na zdraví podle občanského zákoníku. Bavíme se o následcích, které jsou trvalého charakteru, kdy se může stát, že dítě ochrne. To jsou případy, které nemůžeme stoprocentně vyloučit, a v takových případech se to odškodňování bude pohybovat v řádu milionů korun.

Máte zprávy o takovýchto hrůzných následcích očkování?

Ano, ty případy jsou v řádu jednotek, ale mohou se vyskytnout a v minulosti tady byly. Je pravdou, že Ústavní soud podržel povinnost očkování, ale zároveň poukázal, že tu chybí mechanismus odškodňování.

Jak se bude rozhodovat o odškodnění a jeho výši?

Bude tu možnost obrátit se na ministerstvo zdravotnictví. To si vyžádá veškerou zdravotnickou dokumentaci a bude tu expertní posouzení. Pokud ministerstvo přizná odškodnění, je to jasné. Když ne, bude se moci poškozený obrátit na soud.

Ale bude to spojené jen se zákonem nařízeným očkováním?

Nepovinné očkování je na dobrovolném rozhodnutí, ale u povinného očkování stát stanoví různé sankce. Je to povinnost v rámci veřejného zájmu, ale zatím není mechanismus na vyvození odpovědnosti státu.

Na vládu nyní míří zákon o léčitelství, kdy chcete, aby se léčitelé registrovali. Bude to stačit? Není to bezzubé opatření?

Zatím nebyla žádná regulace, jdeme postupnou cestou. Reaguje to na kauzy, jako byl Aktip a další, kdy jsme se o tom dozvěděli z médií, ale neměli jsme sami žádné informace, kdo takovou službu poskytuje a za jakých podmínek. My nechceme léčitelské služby zakazovat, protože je to svobodná volba každého, ale musíme vědět, kdo a jak je poskytuje.

Nebyly by na místě alespoň vyšší sankce?

Máme docela významné sankce. Je to historicky první návrh, a pokud se zákon přijme, tak ho později vyhodnotíme a případně můžeme přitvrdit. Je nutný první krok, protože lidé, kteří tyto služby poskytují, nemusí splnit nic. Stačí jim standardní živnost a pak si v bytě otevřou rádoby ordinaci a poskytují léčitelské služby.

To na ministerstvu nikdy nezaznělo od lékařů, že je tu problém?

Konkrétně Aktip, tam jsme skutečně netušili, že nějaká takováto firma je a jaké nabízí služby. To, že tu jsou různí léčitelé, někdy možná šarlatáni, se samozřejmě obecně ví. Problém ale je, že nemáme možnost je evidovat a regulovat.

Dá se tedy říci, že Aktip, o kterém i Blesk důkladně informoval, byl spouštěčem?

Byl to jeden z významných podnětů. V médiích se objevily i další případy, ale Aktip byl křiklavý a my jsme ten návrh i na základě toho připravili.

boxer ( 17. února 2019 08:46 )

Tak takového č.u.r.á.k.a. bych ve straně netrpěl !!! Okamžitě odvolat a vyhodit!! Ať si jde třeba zas ZPÍVAT do nějaké soutěže !!! Všichni musí platit daně!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa