Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Avengers a další filmy se superhrdiny pomáhají s mentálními potížemi, tvrdí psychologové

Autor: Mii - 
7. května 2019
13:34

Navštívit kino a podívat se na velkofilm Avengers: Endgame může lidem poskytnout i něco jiného, než jen příjemně strávené odpoledne. Může to zlepšit jejich zdravotní stav, tvrdí psychologové z Arielské univerzity v Izraeli ve studii, která je první svého druhu. Lidé se po sledování filmů se superhrdiny cítí sebevědomější a dokonce díky nim snáze překonávají fobie.

Fobie tyto filmy mohou pomoci snižovat až o 20 procent, a to po pouhé jedné návštěvě kina. Psychologové efekt testovali na arachnofobii (strachu z pavouků) a entomofobii (strachu z hmyzu). Lidé, kteří těmito fobiemi trpí, se museli podívat na záběry z filmů Spiderman a Antman, kde jsou v obou případech hlavními hrdiny osoby, které mají schopnosti podobné hmyzu.

Výsledkem bylo, že Spiderman pomáhal fobie léčit lépe než záběry reálných pavouků. Expozice, neboli vystavení se svému strachu, je základní metodou, jak se fobie překonávají. Lidé jsou mu vystavováni po malých dávkách, které se neustále zvyšují, až strach zmizí úplně.

Zvyšují i sebevědomí

Podle vědců se může pouštění filmů se superhrdiny skutečně stát součástí metodik určených k léčení mentálních problémů. Zbavování se fobie touto formou bylo pro účastníky příjemnější a méně stresující než u klasického způsobu, nestyděli se navíc o své léčbě tolik mluvit.

A nejen na fobie může mít sledování superhrdinských filmů pozitivní vliv. Výzkumníci také zjistili, že lidé se po zhlédnutí cítí sebevědomější. Další fází výzkumu proto bude zjistit, zda by se tyto filmy nemohly používat například i při léčbě depresí a nočních můr, uvádí vědci v odborném časopise Frontiers in Psychiatry.

Studie přišla ve chvíli, kdy je v kinech snímek Avengers: Endgame studia Marvel, který zakončuje velký superhrdinský příběh, který se budoval 11 let. Film již překonal řadu rekordů, včetně nejrychleji vydělané miliardy dolarů v historii kinematografie.

Zobrazit celou diskusi