Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Estonská prezidentka sklízí za odpor k ministrovi hrubé urážky. Čekají i Čaputovou?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
4. května 2019
10:15

Estonská prezidentka Kersti Kaljulaidová sklidila kritiku pravicového ministra vnitra Marta Helmeho, kterému se nelíbil její protest při jmenování nového člena vlády. Kaljulaidová stanula v čela pobaltské republiky jako první žena a během ceremonie vstala a odešla z parlamentu. Vyjádřila tím nesouhlas se jmenováním politika obviněného z domácího násilí. Helme si pak neodpustil pár sexistických poznámek, napsal deník The Guardian. Ženy v politice čelí mnoha předsudkům a slovním útokům, připravit se na ně bude muset pravděpodobně i nová prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová, kterou v červnu čeká inaugurace.

Helme se nechal slyšet, že prezidentka je „emocionální a vášnivá ženská“, kritizoval nejen Kaljulaidovou, ale také média a jejich „dvojí metr v otázce domácího násilí“. V pondělí byl Marti Kuusik z Helmeovy krajně pravicové Konzervativní lidové strany Estonska (ERKE) jmenován do funkce ministra zahraničního obchodu a technologií. Politik současně čelí právě nařčení z domácího násilí.

Ministr vnitra: Tohle si prezidentka nemůže dovolit

Kuusik obvinění důrazně odmítá. Celou věc nově jmenovaný ministr označil za „pomluvy, urážky, pokus o diskriminaci a útok médií“. Hned v úterý předal premiérovi Jurimu Ratasovi svůj rezignační dopis. „Nejsem žádný násilník, ale v nynější atmosféře nemohu funkci ministra vykonávat,“ prohlásil Kuusik, oznámil také, že se proti nařčení bude soudně bránit.

Do případu se vložil následně Helme, podle kterého je Kuusik obětí „protiústavního honu na čarodějnice“. Dodal, že nesouhlasí s jednáním prezidentky, která se během jmenovacího ceremoniálu zvedla a odešla z místnosti, když přišel na řadu Kuusik. „Tohle si může dovolit pouze emocionální ženská, ale Kersti Kaljulaidová není jen žena, je to prezidentka téhle republiky,“ řekl Helme.

„Přečte si jeden článek, ten ji jako ženu rozruší a na tomhle základě začne dělat rozhodnutí,“ uvedl ministr vnitra. Kaljulaidová se stala estonskou prezidentkou v říjnu 2016, politička Helmeova slova nijak nekomentovala. Jedinou její reakcí na celou situaci kolem Kuusika byl nápis na svetru, ve kterém v pondělí do parlamentu dorazila. „Svoboda slova,“ stálo na svetru Kaljulaidové.

Řady prezidentek rozšíří Slovenka Čaputová

Kaljulaidová paří mezi 29 žen, které stojí v čele svého státu. V Evropě je jednou ze čtyř prezidentek, jejich řady oficiálně v červnu rozšíří nově zvolená slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která již během volební kampaně své pohlaví označila za největší slabost.

Je pravděpodobné, že stejně jako Kaljulaidová se nevyhne sexistickým útokům. Čaputová je, stejně jako její estonská kolegyně, první ženou, která se stane hlavou Slovenska.

Video  Protokolář Forejt: Čaputová bude pod tlakem médií, ale rodinu chce zachovat  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi