Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Alexovi (6) lékaři předpověděli smrt po porodu: Dodnes bojuje s 23 nemocemi!

Autor: DH - 
2. května 2019
13:02

Sportovní nadšenci Honza (32) a Roman (26) mají v plánu vskutku odvážný počin. Chtějí absolvovat pochod napříč Českou republikou, při kterém budou šířit životní příběh šestiletého Alexe, který trpí třiadvaceti různými nemocemi. Při túře budou spolu s Charitou Jablunkov vybírat peníze pro jeho rodinu.

Pochod dvou kamarádů začne 1. května v Krásné u Aše a skončit by měl o 620 kilometrů dále, na nejvýchodnějším cípu Česka v Bukovci. Honza Duraj a Roman Zogota na něj budou mít dvanáct dní. A proč to všechno?

Sportovci se rozhodli, že pomohou šestiletému Alexovi Fojcikovi ze Stříteže v Moravskoslezském kraji. Chlapec se narodil v roce 2013, předčasně ve 24. týdnu těhotenství. Nevážil o moc více než půl kilogramu a měřil jen 25 centimetrů. Miminku lékaři krátce poté zjistili otevřenou tepennou výduť, kterou později chirurgicky uzavřeli odborníci v pražském IKEM. Pětiprocentní šanci na přežití malý bojovník však naštěstí nakonec porazil.

Alex pak rostl jako z vody, ale čím větší a starší byl, tím více trvalých následků a onemocnění se u něj objevovalo. V šesti letech je nevidomý, z části neslyší a trpí epilepsií. Celkově mu lékaři již diagnostikovali 23 různých diagnóz.

Honza a Roman se budou na dlouhé cestě snažit šířit chlapečkův smutný příběh a pokusí se pro jeho rodinu vybrat co nejvíce peněz. „Přáli bychom si získat co nejvíce finančních prostředků, které by pomohly Alexovi i jeho rodičům, kteří se o něj starají 24 hodin denně,“ nechali se na sociální síti facebook slyšet kamarádi, kteří za účelem akce založili i stránku s názvem: „Pěší přechod napříč Českou republikou pro Alexe.“ Ta má v současné době už pár stovek fanoušků.

Na stránce najdete i podrobnou mapu, kudy Honza s Romanem půjdou a další důležité informace včetně videa s rodiči chlapečka. Všechny finance poputují podle organizátorů na Alexovu léčbu v ostravském rehabilitačním centru Arkáda, sanatoriu Klimkovice, a také na hipoterapii v Bystřici nad Olší.

Číslo sbírkového konta: 2200443710/2010, variabilní symbol je 1234 a účet zřizuje Charita Jablunkov.