Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Muž stahoval kůži z krávy. Rozzuření hinduisté ho ubili k smrti!

Muž stahoval kůži z krávy. Rozzuření hinduisté ho ubili k smrti! (ilustrační foto)
Muž stahoval kůži z krávy. Rozzuření hinduisté ho ubili k smrti! (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ital, ČTK - 
13. dubna 2019
18:01

Na východě Indie ve státě Džhárkhand zabili hinduisté jednoho křesťana ze skupiny, která na poli stahovala kůži z mrtvé krávy. Útočníci ozbrojení holemi a železnými tyčemi také zranili další tři muže. Hinduisté považují totiž krávy za posvátné. Od května 2015 do loňského prosince zemřelo při útocích na osoby obviněné z konzumace hovězího či z porážky krav 44 lidí, z toho 36 muslimů, uvedla organizace Human Rights Watch.

Incident, k němuž došlo v indickém státě Džhárkhand, měl na svědomí jeden lidský život. Další tři muži byli zraněni a převezeni do nemocnice. Policie zatkla dva útočníky, dalším pěti se podařilo utéct. Vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit, zda skupina jednala z vlastní vůle, anebo jestli patří k dobrovolným občanským hlídkám, jež bezpečnost skotu střeží.

Napadení muži patří podle policie k jednomu z místních kmenů. Útočníci je měli obvinit z toho, že krávu v rozporu se zákonem porazili. V Džhárkhandu a v dalších 19 z 29 indických států je totiž porážka krav a konzumace jejich masa zakázaná. Policie však zatím předpokládá, že zvíře samo uhynulo.

Před parlamentními volbami, které v Indii začaly tento týden, byl ozbrojený boj za ochranu „matky krávy“ součástí širší kampaně, jejímž cílem je nastolit v zemi s množstvím kultur hinduistické náboženské tradice a hodnoty. Kdysi okrajový hinduistický nacionalismus nyní hraje v indické politice ústřední roli.

Hinduistický způsob života namísto sekulárního pluralismu propaguje v zemi s 1,3 miliardy obyvatel premiér Naréndra Módí, který v mládí absolvoval výcvik v nacionalistických táborech, a jeho Indická lidová strana (BJP).

Nynější premiér podle kritiků spolu se svou voličskou základnou hinduistických nacionalistů ohrožuje sekulární základ Indie na úkor 172 milionů muslimů a dalších náboženských menšin.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání