Muž trpící psychickou nemocí totiž dlouhodobě vyhrožoval manželce a svému potomkovi, že je zabije. Osudného dne popadl nůž a chtěl Michala bodnout. Mladík se ráně vyhnul a udeřil otce do hlavy pánvičkou, až se rozlomila. „Když upadl do křesla, dál vyhrožoval,“ popsal mladík šílenou scénu.

Jako v transu prý uchopil nůž a rodiče, který jej od mládí deptal, ubodal. Otec, někdejší podnikový právník, byl zcela závislý na psychofarmakách, kterými se často předávkoval. „Bála jsem se ho a syn se kvůli němu trápil. Chvíli byl klid a pak zase dostal vztek,“ popsala rodinné „soužití“ matka Miroslava U. (49).

Vše vygradovalo poté, co matka se synem navštívili psychiatra s žádostí, aby denní dávky léků otci snížil. „Když se o naší návštěvě otec dozvěděl, šíleně zuřil,“ řekl Michal U. Po vraždě chtěl skočit z mostu, nakonec se vrátil domů a počkal na matku, která přivolala policii.

Zkažené dětství

Psychicky nemocný otec deptal mladíka od dětství. Tvrdil mu, že je k ničemu, že se špatně učí. „Když jsem něco udělal, tak mě seřval, dohnal mě vždy k slzám,“ řekl soudu Michal U. 

Obhájce obžalovaného Lubomír Rotrekl tvrdil, že šlo o zabití, tím by mladému muži hrozil nižší trest. Senát v čele se soudkyní Andreou Svobodovou tomu nevyslyšel, Michala U. poslal do vězení na dvanáct a půl roku.

„Vedl rány nožem se značnou intenzitou do hrudníku, krku i hlavy. Nižší trest nemohl dostat,“ upozornila soudkyně. Rozsudek není pravomocný, mladík se na místě odvolal.

VIDEO: Roman Ševčík z Brna byl podle spolku Šalamoun neprávem odsouzen za dvojnásobnou vraždu.