Nejenom, že pohádka Když draka bolí hlava skončila mezi deseti nejnavštěvovanějšími filmy v kinech loňského roku, ale půl roku po premiéře zažívá i další úspěch. Německá televizní stanice MDR na ni zakoupila práva a v létě má v plánu zařadit ji do svého vysílání. 

„Je to vůbec poprvé, kdy se česká pohádka prodala po tak krátké době od své kinopremiéry a jsem potěšen, že dostane prostor v prestižním vysílacím čase už na přelomu června a července, jako pocta k životnímu jubileu Karla Gotta,“ řekl manažer pro zahraniční prodej Filip Albrecht. 

V současné době se již připravuje německý dabing a také přebásnění písňových textů. Karla Gotta tak čeká přezpívání ústřední písničky do němčiny. S tím má zpěvák pochopitelně již zkušenosti, německy přezpíval třeba i písničku k oblíbené Včelce Máje. 

Německo není jedinou zemí, kam se pohádka podívá. Vysílat by se měla i v dalších německy mluvících zemích, jako je Rakousko nebo Švýcarsko. „Mám radost a zároveň pociťuji uspokojení, že se němečtí odborníci podívali na náš příběh trochu jinýma očima, než malý český filmový píseček a že našli v náročném procesu propojení živých herců, 3D animací, mechanických loutek a 2D grafik dostatek originality a poutavosti na to, aby nás zařadili do svého vysílacího času, co by za to daly ostatní české filmy, vynášené do nebes našimi kritiky,“ rýpl si do filmových kritiků producent a scenárista Petr Šiška (53). 

Mimo německy mluvící země se dračí pohádka představí také v australském Sydney na československém festivalu nebo v ruském Uljanovsku. Česká pohádka, která byla do kin uvedena v říjnu loňského roku, si na Česko-slovenské filmové databázi vysloužila pouhých 14 % a zařadila se mezi 200 nejhorších filmů všech dob. A proto teď cítí tvůrci filmu obrovskou satisfakci. 

„Tentokrát dostali kritici i anonymní ‚experti‘ na ČSFD (čest výjimkám), kteří doslova nenávidí vše pozitivní, pořádnou ‚facku‘. A jen se tím potvrdilo staré známé, že ‚doma nikdo není prorokem‘. Ve jménu celého tvůrčího štábu a skvělých herců jsem hrdý na to, že právě naše pohádka připomene německým fanouškům Mistra Gotta a jeho životní jubileum,“ okomentoval úspěch pohádky její režisér Dušan Rapoš (65). 

VIDEO: Šok! Karel Gott v pohádce Když draka bolí hlava mluví slovensky!

Video
Video se připravuje ...

Šok! Karel Gott v nové pohádce mluví slovensky! Youtube.cz

Fotogalerie
83 fotografií