Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Naganský expres si vzali do parády hasiči: Nadšenci bez rozdílu věku umývali letadla

Autor: Slávka Červená - 
24. března 2019
17:22

Nebývale živo bylo o víkendu v Leteckém muzeu v Kunovicích na Uherskohradišťsku. V akci byly kbelíky, rýžáky, smetáky, hadry, saponáty. Dobrovolníci přišli před zahájením sezóny umývat letadla.

„Dvoudenní brigáda je již pátý rok. Moc nám to vždycky pomůže. Na place je nyní 20 strojů. Je nutné je očistit zvenku i uvnitř. Jsem šťastný, že přišlo …..lidí,“ řekl ředitel muzea Martin Hrabec. Největším exponátem je „naganský expres“ TU – 154 M, kterým přiletěli zlatí hokejisté z olympiády. „Je to obr, museli se do něj dát kunovičtí hasiči. Další obříky – IL 14 nebo L 610 zvládnou vapky,“ pokračoval.

Lidé přijeli z různých koutů republiky. Z Kameniček u Hlinska na Vysočině se objevili u vojenského SU 22 skauti. „Je to 200 kilometrů. Jsme tu poprvé. Je to super. Umýval jsem křídla, byl jsem i v kabině,“ liboval si Honza Kašík (9). Ti, co jezdí častěji, už zkrášlují „své“ stroje. Michal Orlita (44) a jeho přátelé z Brna s dětmi makali stejně jako loni na očistě jediného letounu na světě – vojenského turbočmeláku –Z 137 Agro Turbo.

Jaké budou novinky

Návštěvníci se mohou letos těšit na novinku Aero L39 ZA - lehký bitevní letoun. „Bude na zastřešeném stání. Moc jsme po něm toužili, protože u vojska v něm lítal člen našeho aeroklubu Slávek Pískatý, který nyní pilotuje Boeing 747 jambo jet korejských aerolinií. V novém kabátě se objeví první vyrobená L 410, která letos slaví půl století,“ poodhalil ředitel muzea.

Víte že

V minulém týdnu převzal tým muzejníků z Kunovic ocenění v Poslanecké sněmovně od podvýboru pro letectví. „Bylo to za záchranu tučka. Je to pro nás nejvyšší ocenění. Vždyť před pěti lety pomalu nikdo nevěřil, že se to podaří,“ konstatoval Martin Hrabec.

Zobrazit celou diskusi