Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Naganský expres po letech zazářil do noci: Slavné túčko nyní čeká nová etapa

Autor: Slávka Červená - 
4. srpna 2018
18:37

KUNOVICE – Bezmála dva roky práce leteckých nadšenců z Kunovic na Uherskohradišťsku byly korunovány úspěchem. Zachránili před sešrotováním „Naganský expres“ a ten se po více než 10 letech zase rozsvítil.

Zářil stejně, jako když v roce 1998 dopravil tento vládní speciál z olympiády z japonského Nagana „zlaté“ hokejisty. Stalo se tak v pátek před půlnocí a byla to velká sláva za účasti bezmála tisícovky lidí. Kdo chtěl, mohl si prohlédnout interiér. „Mnozí nás měli za blázny, tvrdili, že to nepůjde. S partou jsme to dokázali. Stroj rozmontovat, převézt a zase složit. Vyplnil se mi sen. Polední dva týdny jsme tu pomalu spávali, abychom elektroinstalaci dodělali, a to bylo v kabině peklo - 40°C,“ konstatoval ředitel Leteckého muzea Martin Hrabec (46). Nyní čeká toto TU-154 ještě dodělávky a nová etapa. Od pondělí bude mít zase „pasažéry“. Bude již zpřístupněn veřejnosti.

Hokejisté chyběli, byli údajně zaneprázdněni

„Moc mě to mrzí, moc rád bych se zúčastnil,“ řekl Blesku bývalý obránce Roman Hamrlík (44), který po měsíci v Česku ve středu odletěl s rodinou do kanadského Montrealu, kde žije. „Dodnes mi z toho běhá mráz po zádech, jak to bylo emotivní. Popíjeli jsme, chodili sem a tam, byla veselá nálada,“ uvedl.

Posádka nezradila a vzpomínala

Pozvání přijali členové dvou posádek, které s túčkem lítali. Nechyběl kapitán Zdeněk Fridrich (74) velitel posádky a šéf Vládní letky ministerstva vnitra ani další kapitán Petr Jirmus (60) či letuška Barbora Neumannová (43).

Šampáňo whisky, pivo..

„Byl to můj nejzajímavější let, i když byly pěkné i s prezidenty Václavem Havlem nebo Klausem. Byla to naprosto emotivní euforie, na kterou se nedá zapomenout. Na palubě se zpívalo, občas i tančilo. Šampaňské opravdu teklo proudem, pila se i whisky a pivo. Byla to pro nás čest je přivézt,“ vzpomenula Barbora (43), která létala v oblacích 12 let.

Bylo to na poslední chvíli

Jen málokdo ví, že o vyslání vládního speciálu pro hokejisty se rozhodlo až po vítězství nad Kanadou. Jinak by letěli běžnou linkou. „Nestihla se ani vyřídit všechna letecká povolení. Tak se stalo, že Čína nás nepustila a museli jsme trasu oblétávat přes Rusko. Let trval 22 hodin,“ odtajnili Zdeněk Fridrich a navigátor Zdeněk Vlček.

Jak to s TU -154 bylo

Nadšenci chtěli zachránit vyřazené letadlo se zajímavou historií před sešrotováním. Svoji pouť skončilo v průběhu roku 2007. Dva roky jej demontovali v Praze-Kbelích. V roce 2016 se uskutečnil „Velký přelet“ z Prahy na Moravu po silnici. Šlo o největší pozemní transport u nás.

Víte že…

TU- 154 bylo vyrobeno v roce 1996 a bylo součástí naší vládní letky. Přepravovali se v něm prezidenti Václav Havel, Václav Klaus i Miloš Zeman, vojáci na zahraniční mise, humanitární pomoc a v únoru 1998 přivezl zlatý tým českým hokejistů z Nagana. Proto dostal název „Naganský expres“.

Video:Poslední přelet Naganského expresu. Z betonové plochy putoval do muzea

Video  Poslední přelet naganského expresu. Z betonové plochy putoval do muzea  - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi