Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Spadlo letadlo se 157 lidmi, všichni zahynuli. Na palubě byla rodina slovenského poslance

Autor: ČTK, všm, for - 
10. března 2019
17:25

Letadlo etiopské letecké společnosti se v neděli zřítilo na trase z Addis Abeby do Nairobi. Na palubě bylo podle mluvčího Ethiopian Airlines 149 pasažérů a osmičlenná posádka, nepřežil bohužel nikdo. Mezi obětmi byli i čtyři Slováci včetně příbuzných slovenského poslance Národní rady Antona Hrnko, informují média. Čtvrtou obětí byla humanitární pracovnice Danica. Tuzemské ministerstvo zahraničí podle mluvčího Roberta Řeháka zatím nemá zprávy, že mezi cestujícími byli Češi. Pilot boeingu před tragédií hlásil potíže a žádal o povolení k návratu. 

Mezi více než 150 oběťmi dnešního leteckého neštěstí v Etiopii jsou také čtyři občané Slovenska. Sdělilo to vedení letecké společnosti Ethiopian Airlines, jíž stroj patřil. Podle informací deníku Pravda jsou mezi obětmi manželka, dcera a syn známého slovenského politika i jedna humanitární pracovnice.  

S hlubokým smutkem oznamujeme, že moje drahá manželka Blanka, syn Martin a dcera Michaela zahynuli během letecké katastrofy v Addis Abebě v dnešních ranních hodinách. Kdo jste je znali, věnujte jim tichou vzpomínku,“ uvedl Anton Hrnko na sociální síti. Slovenské ministerstvo zahraničních věcí vyjádřilo soustrast s pozůstalými. 

Aerolinie už dříve oznámily, že mrtví byli ze 33 zemí. Později upřesnila, že jde o 32 Keňanů, 18 Kanaďanů, devět Etiopanů, osm Italů a stejný počet Číňanů a Američanů, sedm Britů a sedm Francouzů, šest Egypťanů a pět Nizozemců.

Po čtyřech obětech mají podle dosavadních informací Indie a Slovensko, po třech Austrálie, Švédsko a Rusko, po dvou Maroko, Španělsko, Polsko a Izrael. Jednoho občana ztratily Belgie, Indonésie, Somálsko, Norsko, Srbsko, Togo, Mozambik, Rwanda, Súdán, Uganda a Jemen. Čtyři lidé na palubě použili pas OSN a jejich národnost není zatím jasná. O případných českých obětech české ministerstvo zahraničí zprávy nemá.

Má model 737 problém?

Vedení Ethiopian Airlines oznámilo, že pilot měl za sebou úspěšnou kariéru a že letadlo, což byl Boeing-737 MAX-8, nemělo žádnou známou poruchu. Podle informací BBC jsou tyto stroje v provozu od roku 2016 a Ethiopian Airlines jej do své flotily zařadily loni.

Právě tento typ letadla ale loni v říjnu spadl do Jávského moře na letu z Jakarty se 189 lidmi na palubě. Firma Boeing tehdy vydala upozornění, že vadný senzor může posádce zkomplikovat ovládání stroje, což „může vést k nárazu do terénu“. Za pravděpodobnou příčinu nehody indonéského letadla se uváděl automatický systém ovládající stabilizátory. Dostával zřejmě špatné vstupní informace o rychlosti a výšce a namířil letoun dolů.

Etiopská státní média potvrdila, že neštěstí nikdo nepřežil. Letadlo havarovalo šest minut po startu asi 50 kilometrů jihovýchodně od etiopské metropole.

Příčina pádu letadla zatím není zcela jasná. Švédský server flightradar24, který sleduje letecký provoz, oznámil, že letadlo nemělo po startu „stabilní vertikální rychlost“.

Mluvčí letecké společnosti bez dalších podrobností řekl, že kontakt s posádkou byl přerušen v 8:44 ráno (6:44 SEČ) nad Bishoftu, které leží jihovýchodně od etiopské metropole. Letadlo z Addis Abeby odstartovalo v 8:38 místního času. 

Státní Ethiopian Airlines se označuje za největší leteckou společnost v Africe. Zřídila už informační linku, která bude k dispozici rodinám a přátelům lidí, kteří byli v letadle. Některé lety z Addis Abeby byly ráno zrušeny nebo zpožděny. Ethiopian Airlines má ve svém arzenálu 100 letadel a loni přepravila přes deset milionů pasažérů.

Společnost Ethiopian Airlines měla naposledy velkou nehodu v roce 2010, kdy její letadlo spadlo krátce po startu z Bejrútu. Zabilo se tehdy 90 lidí.

 

 

laskava ( 10. března 2019 19:23 )

Běžte tím už do háje, otravujete všude. Na hubnutí funguje JEDINĚ pohyb a přiměřená strava. Nic jiného nefunguje!!!!!!!!!!!

Cemka ( 10. března 2019 16:03 )

Vopred mladý muž ja neviem ale smiať sa na nešťastí ktoré sa stalo je dosť úbohe!! nechceli by ste byť v koži pozostalých.Patekar jeden sprostý!!!!

slovan1954 ( 10. března 2019 16:02 )

Ubožáčku menej vorel i když máš v kedlubnu jen sekané hlemýžde dej pozor na věc,které se říká karma!!!

deep_ass_flsting ( 10. března 2019 15:51 )

a OPĚT DISKUSE = HITPARÁDA DEBILŮ V PŘÍMÉM PŘENOSU.

quarius ( 10. března 2019 15:28 )

Doufám,že tě humor neopustí, až se něco podobnýho stane tobě

Zobrazit celou diskusi