„Jednotlivé články organizované zločinecké skupiny měly jasně definováno své postavení v systému. Komunikace mezi nimi probíhala přes utajené aplikace,“ stojí v usnesení kriminalistů.

Podle detektivů od roku 2014 přeposlal Švachula na účet své mámy 22 milionů korun. V okamžiku obstavení politikova majetku na něm zbylo „pouze“ 13 milionů.

Z usnesení vrchních žalobců vyplývá, že Švachula ovlivnil zakázky za 180 milionů korun. Přes 17 milionů si spiklenci rozdělili na úplatcích. Jemu samotnému připadlo 8,8 milionu, ostatním nejméně 6,2 milionu.

Cinknuté zakázky za 116 milionů se týkaly radnice Brna-střed. Správa nemovitostí Brna-střed zadala podezřelé tendry za 26 milionů a Technické sítě Brno, kde sedí v dozorčí radě politici napříč spektrem, neumí vysvětlit, kam se podělo 38 milionů.

Peníze pro šéfa brněnského ANO

Boss Švachula poslal ze svého účtu 447 000 korun i firmě šéfa brněnského ANO Pavlu Dvořákovi. Ten po provalení kauzy ihned rezignoval. Za co nebo na co peníze byly, odmítl sdělit.

Jak to fungovalo?

Domluvená skupina firem se u tendrů Brna-střed střídala. Jednou je firma vyhrála, jindy dělala nastrčené křoví pro ostatní mafiány tak, aby zakázka vypadala jako férová a transparentní. Švachulovu gangu pak vítězné firmy odváděly provize.

Koho policie stíhá?

Ve vazbě jsou bývalý radní a místostarosta Jiří Švachula (ex ANO), šéf investičního odboru radnice Petr L. (ex ANO), jednatel Geotest Realu Petr K., jednatel Finraxu Pavel O. a jednatel KROS-stavu Lubomír S. Na svobodě jsou stíháni Saman El-T., šéf MTc-stavu Ivan T. ml., šéf MT-montu Michal U. a úředník Petr K.

VIDEO: Babiš o mýtu: Kauza Faltýnek neexistuje, zakázka pro Kapsch byl megatunel. A na ODS vytáhl „symbol korupce“.