Městská část Brno-střed, která má kulturní památku z konce 17. století pod palcem, o dílo pravidelně pečuje ve spolupráci s památkáři. Při jedné z posledních kontrol se však ukázalo, že ve špatném stavu je kamenné sousoší. Konkrétně socha Evropy, jež se nachází na samém vrcholu kašny. Na stavu sochy se negativně podepsaly zejména povětrnostní podmínky, které vedly k rozsáhlé degradaci uměleckého díla.

Originál Evropy nahradí kopie

„Odborníci z vrcholu Parnasu snesou stávající alegorickou sochu Evropy. Podle ní restaurátoři v dílně vytvoří kopii. Restaurovaný originál bude po opravě umístěn na důstojném místě, o němž aktuálně jednáme,“ řekl starosta Brna-středu Vojtěch Mencl (ODS).

První etapa prací potrvá do července, poté se do kašny vrátí voda. S umístěním repliky alegorické sochy zpět na skalisko se počítá začátkem příštího roku. Městská část za opravu zaplatí přes 2,4 milionu korun.

Městská část se stará i o další vodní prvky v Brně. Jedná se o kašny a fontány v parcích na Komenského náměstí, Moravském náměstí, Obilním trhu, na náměstí 28. října (Památník holocaustu), Dominikánském náměstí, v parku Koliště u Janáčkova divadla nebo Parku Danuše Muzikářové.

Název Parnas je od jezuitů

Kašna Parnas je dílem architekta Johanna Bernharda Fischera z Erlachu z let 1690 až 1696. Brněnský magistrát se v srpnu roku 1690 rozhodl nahradit dosavadní nevyhovující kašnu na tehdejším Horním náměstí za novou. Podle historika Pavla Suchánka se dochovaly dva jeho původní návrhy, které jsou uloženy ve vídeňské galerii Albertina a v Záhřebu.

Podle historika umění Tomáše Jeřábka vznikl název Parnas omylem. Kašnu tak začali nazývat studenti brněnské jezuitské koleje. Krátce po jejím dokončení považovali ženské sochy za múzy, které sídlily v řeckém pohoří Parnas. Kašna byla vždy předmětem zájmu vandalů. První písemně zaznamenaná krádež se popisuje ve zprávě z roku 1808.

VIDEO: Brno zpřístupnilo trojici vodojemů na Žlutém kopci

Video
Video se připravuje ...

Magie a hra barev, to jsou vodojemy na Žlutém kopci v Brně TV Blesk Zdeněk Matyáš