Madona z Klobouk je asi 800 let stará, vznikla někdy v letech 1200 až 1230. „Donedávna byla považována za nejstarší dřevěnou skulpturu v České republice. Nyní tento primát patří Madoně z Osíka u Litomyšle. Nicméně na Moravě zůstává Madona z Klobouk stále nejstarším dílem,“ ujistil ředitel Diecézního muzea Martin Motyčka.

Madona z doby krále Jiřího

Sochu neznámý umělec vyrobil ze dvou bloků dubového dřeva. „Panna Maria sedí na trůně a na klíně drží malého Ježíška. Jeho hlava se bohužel nedochovala. Skulptura je zřejmě středověkým importem z oblasti Porýní,“ upřesnila diecézní konzervátorka Lucie Kolářová.

Video
Video se připravuje ...

Brno vystavuje nejstarší dřevěnou sošku na Moravě - Madonu z Klobouk. Hynek Zdeněk

Diecézní muzeum nově vystavuje i Madonu z Předína. Ta vznikla někdy po roce 1450, tedy zřejmě v době vlády Jiřího z Poděbrad. „Jedná se o plnou plastiku z lipového dřeva, na níž se částečně zachovala původní polychromie. Dílo vytvořil neznámý moravský mistr,“ popsala dílo Kolářová.'

Obě Madony dělají nyní společnost zřejmě nejslavnějšímu moravskému obrazu – Madoně z Veveří, která je od roku 2016 národní kulturní památkou. „Obraz byl namalován kolem roku 1345 neznámým umělcem z okruhu Mistra vyšehradského oltáře. Všechny madony jsou nyní součástí stálé expozice našeho muzea,“ dodal Motyčka.
Fotogalerie
7 fotografií