„Záměr představení Madony z Veveří v rámci stálé expozice Vita Christi vychází z čísla deseti tisíc návštěvníků do konce roku,“ vysvětluje Martina Jandlová z brněnského biskupství.

Návštěvníci se u Madony také modlí 

Vtip je v tom, že slavný obraz prostě není stavěný na nával. Právě naopak. „Jde o ikonu, která vede ke ztišení a duchovnímu prožitku. Nejeden návštěvník se u ní také modlí,“ upozornil Marek Hlávka, farář římskokatolické farnosti ve Veverské Bítýšce, které obraz náleží. Právě tady v kapli Matky Boží obraz poutal po staletí pozornost věřících, než skončil v roce 1938 na téměř osmdesát let „nedobrovolně“ v pražské Zemské galerii.

Přesně 18 stupňů Celsia

Pro Madonu z Veveří připravili v muzeu podmínky šité na míru. Obraz chrání speciální schránka, teplota ve výstavním prostoru musí mít stabilně 18 stupňů Celsia. Další podmínkou je 55procentní vlhkost v místnosti.

Obraz, který je protkán řadou symbolů, vyzařuje krásu a vznešenost. Tomu je přizpůsobeno i setkání diváka s Madonou z Veveří. V atmosféře, která zkrátka vylučuje tlačenici a příliv davů.