Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dělal jsem to pro Česko, brání se Faltýnek v kauze mýtného. Co prozradily policejní nahrávky?

Autor: ČTK, všm, vei - 
9. března 2019
09:01

Policie v sobotu kolem 6:30 ukončila zásah na radnici Brno-střed, v pondělí už bude úřad v plném provozu, napsala mluvčí radnice Kateřina Dobešová. V noci na pátek obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Pro pět z nich žádá státní zastupitelství vazbu. Podle některých médií je mezi zadrženými také radní Jiří Švachula (ANO), který má na starosti investice. Problém má podle deníku Právo i první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, a to kvůli odposlechům.

Návrh na vazbu se podle dnešních Lidových novin týká kromě Švachuly ještě tří podnikatelů ze stavebních firem a vedoucího investičního odboru Brna-středu Petra Liškutina. Jména ale oficiálně zatím nikdo nepotvrdil. O vazbě bude rozhodovat v sobotu soudce Městského soudu v Brně za účasti dozorového státního zástupce.

Policisté ve čtvrtek a pátek zasahovali na různých místech v Česku. Druhá větev případu podle dostupných informací souvisí s děním kolem mýtného tendru včetně schůzek mezi šéfem Kapsche Karlem Feixem, místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem a předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem. Pojítkem obou větví by mohl být právě Švachula, který není jen řadovým komunálním politikem, ale také sponzorem ANO a členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo. Na antimonopolním úřadu byl v rozkladové komisi.

Faltýnek: Ušetřili jsme 1,5 miliardy

Jaroslav Faltýnek, pravá ruka premiéra Andreje Babiše, schůzky se zástupci firmy Kapsch i antimonopolního úřadu připustil. Jednal prý ale v zájmu České republiky, aby mohla vypsat tendr na mýto. Uvedl to v písemném prohlášení. Faltýnek zdůraznil, že v minulém volebním období byl v dopravní koaliční radě, která se zabývala otázkou výběru mýtného.

„Z tohoto důvodu je tedy zřejmé, že jsme se setkávali se všemi relevantními subjekty, ale i experty na otázku výběru poplatků za přepravu v rámci české dálniční sítě,“ uvedl. Tyto schůzky považuje za legitimní. Podle něj se díky činnosti skupiny ušetřilo 1,5 miliardy korun. 

„Naším cílem bylo to, aby tendr vůbec proběhl a Česká republika nemusela složitě řešit, že systém na výběr mýta přestane být funkční a Česká republika bude přicházet o finanční prostředky, které z mýta plynuly, ročně jde o deset miliard korun,“ pokračoval Faltýnek.

Podle deníku Právo se ale dopravní rada vůbec neměla spory o novém dodavateli mýtného systému zabývat . „Dopravní koaliční rada byla orgán ustanovený tehdejší koaliční vládou. Neměla od ministerstva dopravy žádný mandát vyjednávat o mýtném, protože to nebyl orgán, který spadá pod ministerstvo. Výhradně se zabývala rozšířením zpoplatnění mýtného i na silnice I. třídy,“ uvedla pro Právo mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

To potvrdil například i poslanec Jan Birke (ČSSD), který rovněž v koaliční radě seděl. O žádném pověření pro Faltýnka netuší. „Řešili jsme to jen v rámci koalice. Řešili jsem výši zpoplatnění, ale žádné pověření ani žádný jiný mandát pan Faltýnek k dalším vyjednáváním za koaliční radu neměl,“ popsal pro Blesk Zprávy Birke.

Právo navíc uvedlo, že schůzky Faltýnka s Rafajem a Feixem, jak je zachytila policie, se měly odehrát tři měsíce poté, co už ministerstvo soutěž uzavřelo a vybralo vítěze, který nahradí systém Kapsche konsorcium CzechToll/SkyToll, jenž nabídlo lepší cenu. 

Deník cituje také z policejních zdrojů. „Faltýnek řekl předsedovi ÚOHS Rafajovi mj., že je potřeba udělat to, co chce společnost Kapsch,“ shrnují prý detektivové obsah rozhovorů nahraných 10. listopadu 2017 v brněnských hotelech Holiday Inn a Voroněž, kde se Faltýnek nejprve sešel se šéfem Kapsche a poté s Petrem Rafajem. 

OHS loni 9. května skutečně zrušil zadávací řízení na zakázku týkající se mýtného, a to kvůli údajným pochybením ministerstva dopravy.

Advokátka: Ze svědka může být snadno obviněný

Faltýnek se v pátek omezil pouze na tiskové prohlášení a víc říct nechtěl. Neodpověděl Blesk Zprávám ani na dotaz, čím policie odůvodnila žádost, aby jí odevzdal počítač a telefon. „To já nevím, to je dotaz na policii,“ opakoval. „Respektoval jsem veškeré požadavky, policie se chová profesionálně, takže jsem vydal počítač, telefon,“ řekl jen s tím, že obavy z obvinění nemá. 

Advokátka Dagmar Raupachová pro Blesk Zprávy uvedla, že není rozhodně běžné, aby policie zabavila svědkovi osobní věci. 

„Pokud někdo vystupuje v pozici svědka, pak požadované věci vydat nemusí, to je jeho právo. Policie musí takovou žádost podrobně doložit a odůvodnit,“ popsala advokátka s tím, že když policie takové vydání požaduje, existuje důvodné podezření, že mají přímou souvislost s případnou trestnou činností.

„Samozřejmě z pozice svědka se může každý velmi rychle dostat do pozice podezřelého či obviněného,“ dodala Raupachová. 

marmat ( 10. března 2019 18:48 )

to jste si TO podrbali s Kaldou.... ZA KOLIK TYHLE BLUFY PÍŠETE ?

marmat ( 10. března 2019 18:45 )

miloši- V to pevně doufám

marmat ( 10. března 2019 18:42 )

opr: TI - ONDRÁČKA.....

marmat ( 10. března 2019 18:29 )

Ani Váš/Tvůj nízký věk a nízké IQ neomluví takové minely...pouze duševní nemoc

marmat ( 10. března 2019 18:26 )

Jak tráví profesor Fiala víkendy ??? Konspirací ? Poslechy odposlechů, intrikami, nebo jde dokonce na vzduch ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa