Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chovancovo odcházení: Ve Sněmovně končí kvůli vládě s ANO, nahradí ho další odpůrce Babiše

Autor: Jakub Veinlich, Jaroslav Šimáček - 
2. března 2019
07:25

Bývalý ministr vnitra a někdejší statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec na sjezdu v Hradci Králové potvrdil, že skončí ve Sněmovně. Nahradit ho má někdejší poslanec Václav Votava. Oba přitom spojuje odpor k vládě s Andrejem Babišem. Chovanec dlouhodobě kritizuje vstup ČSSD do koalice s hnutím ANO. Votava v referendu toto spojenectví také nepodpořil. Do Sněmovny jde pod velkou podmínkou.

Milan Chovanec už nechce dál přehlížet vstup ČSSD do vlády s hnutím ANO. Toto spojenectví mu vadí natolik, že potvrdil odchod z Poslanecké sněmovny. „Vzhledem k tomu, aby klub sociální demokracie fungoval jednotně, a já nemám ambice v tom klubu zakládat platformy a stavět se na zadní proti politice strany, nejférovější mi přijde odejít. To znamená, chtěl jsem i vám tady potvrdit, že na konci března odcházím z Poslanecké sněmovny, budu dál pro sociální demokracii pracovat v Plzeňském kraji klidně i jako řadový člen,“ řekl ve svém krátkém projevu Chovanec.

Hamáčkovi popřál Chovanec hodně štěstí v jeho úsilí, i když prý jeho snahám o směřování ČSSD příliš nevěří. „Nevěřím tomu, nezměnil jsem stanovisko, ale Jan Hamáček má právo, aby v tom projektu pokračoval, aby na konci sklidil ovoce. Vnitřně bych si přál, aby bylo sladké a aby sociální demokracie šla nahoru,“ dodal.

„Jakkoli se asi neshodneme v hodnocení aktuální situace, tak bych chtěl říct, že tady neodchází jen jeden z poslanců – tady po nějaké době odchází člověk, který se sociální demokracií a s působením v nejvyšší politice spojil velkou část života,“ okomentoval Hamáček odchod Chovance těsně po jeho vystoupení. Ocenil ho také jako úspěšného hejtmana Plzeňského kraje a ministra vnitra.

„Respektuji to, děkuji mu za ten přístup, protože to je cesta jak udržet klub jednotný,“ dodal znovuzvolený šéf ČSSD Hamáček, který ve volbě nakonec neměl žádného protikandidáta. 

Náhradník Votava si dal podmínku

Náhradníkem za Milana Chovance je exposlanec Václav Votava. „Pan Chovanec zatím ten mandát nesložil,“ říkal na sjezdu ČSSD Blesk Zprávám. Je přitom takřka jasné, že to bude právě on, kdo exministra vnitra zastoupí.

„Rozmýšlel jsem se a pravděpodobně ho přijmu. Já jsem od komunálních voleb starostou ve Stříbře, takže to rozhodování není jednoduché. Nicméně ve Sněmovně jsem strávil nějaký čas, zabýval jsem se problematikou financí, ekonomikou, byl jsem předseda rozpočtového výboru, takže bych možná rád pokračoval v tom, co jsem dělal i v té Sněmovně, a to je takový ten impuls, který mně asi trošku popohnal k tomu rozhodnutí,“ pokračuje Votava.

Jeho angažmá ve Sněmovně tak má i svá úskalí. Votava chce být dál i starostou. „Já nemůžu utíkat z toho, když jsem dostal důvěru od lidí a důvěru od zastupitelů a zvolili mně starostou. Určitě je nechci zklamat,“ vysvětluje.  

Zatímco Chovanec říkal během své „rozlučky“, že nesouhlasí s vládním projektem s ANO. „Já jsem se netajil nikdy tím, že jsem nehlasoval v referendu pro to, abychom šli do vlády s ANO. Myslím si, že mám bohaté zkušenosti z předchozího angažmá sociální demokracie s ANO, když jsme měli premiéra. Z titulu své funkce své funkce jsem se musel účastnit koaličních jednání, takže samozřejmě ty zkušenosti na rozdíl od některých jiných mám. Vždycky jsem si myslel, že by pro nás bylo asi lepší, kdybychom šli tedy do opozice a začali dělat trochu na sobě, protože potřebujeme mít čas na sebe. Abychom se z toho problému, do kterého jsme se dostali, znovu dostali,“ míní budoucí poslanec.

Situace v době, kdy ČSSD již v menšinové vládě je, by však dle něj byla nevhodná měnit. „Dneska jsme ve vládě a nedovedu si představit, že bychom z té vlády odešli,“ varuje Votava, který by měl nastoupit opět i do rozpočtového výboru. „Byla to jedna z mých podmínek, troufalých, abych byl znovu v rozpočtovém výboru. Já jsem to dělal x let,“ dodal Blesk Zprávám.

Chovanec má složit poslanecký mandát v na konci března. S Hamáčkem už o tom mluvil před Vánoci. Vliv ve straně ale úplně neztratí. Jako předseda krajské organizace bude v Plzeňském kraji automaticky členem předsednictva. 

Jan Hamáček a Milan Chovanec na sjezdu ČSSD v Hradci Králové. (1.3.2019) Jan Hamáček a Milan Chovanec na sjezdu ČSSD v Hradci Králové. (1.3.2019) | Blesk

marmat ( 3. března 2019 19:22 )

Tentokrát není rozhodně fotogalerie nudna...Hned všichni vidíme úvodní rozlučku.... Hamáček "drží" asi jako ženác na kterém visí otravná a těhotná milenka. vítězem "foto roku' najdete pod č.7/3

marmat ( 3. března 2019 19:10 )

Je to všechno zahnojeno mnohonásobně nickujicim 🐒zdenkkem, taťkou všech místních trolu A tim 100% naplněn význam značení KDE NIC TU NIC🏥 a taky Kde NIC není.... 👽redakci nejen tolerován

rokoblb ( 3. března 2019 11:20 )

Já jsem blb a to jsem rád, jsem všech blbů kamarád. Je nas mnoho, plná Praha, a tisíce mimo ní.. A proto si říkám AHA, to jsou všichni Mimoni!

petr12 ( 3. března 2019 09:59 )

jantakjenkobliha!! nejblbější jsou tvoje rodíče že takové hovado,jeblé stvořili!

marmat ( 3. března 2019 08:36 )

A u toho VŠEHO Chovanec pouze svítil sirkou ??? KARNEVAL roku 2019 v PS je teprve před námi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa