Sympatická Angličanka s očima plaché laně a širokým úsměvem nikdy nepatřila mezi typické herecké celebrity, a přesto by se v její sbírce našla celá řada významných filmových cen. Je držitelkou několika Zlatých glóbů, doma má cenu BAFTA, několik ocenění British Independent Film Awards i cenu filmového festivalu v Sundance. Prakticky všechny nominace proměnila ve vítězství, dokonce i tu oscarovou. Kdyby ale někdo před lety téhle seriálové hvězdičce řekl, že dostane „zlatého naháče“, nejspíš by se mu vysmála…

Colmanová chtěla být původně učitelkou, pak se jí ale zalíbil divadelní svět, ze studií zběhla a vystudovala Bristol Old Vic Theatre School. Prkna, která znamenají svět, jí ale dopřána nebyla, a tak se jednu dobu živila například jako uklízečka nebo (podle svých vlastních slov nepříliš dobrá) sekretářka. Pak se konečně začala objevovat v nejrůznějších seriálech, například v Pánovi času, v Kanclu nebo ve Vraždách v Midsomeru, šlo však většinou o nepříliš velké party.

Do povědomí publika se dostala až v roce 2011, kdy si zahrála ve filmu Železná lady po boku Meryl Streepové (69). V tomto oceňovaném životopisném snímku získala Olivia roli dcery Margaret Thatcherové (†87). V tom samém roce se objevila ještě jako Hannah v drsném dramatu Tyranosaurus, už tehdy bylo jasné, že má nesporný talent a před sebou velkou budoucnost. Kromě toho se stihla věnovat i rodině, vdala se za amerického herce Eda Sinclaira a porodila mu tři děti. A tehdy už bylo jasné, že s placením složenek problém mít nebude.

Úžasné ztvárnění neschopné královny Anny ve Favoritce ji definitivně katapultovalo mezi hereckou smetánku, spolu s ní byla na Oscara nominována třeba Glenn Closeová (71). Té se taky Olivia během své děkovné řeči prakticky za své vítězství omluvila: „Dlouho jste byla mým idolem, takhle jsem to nechtěla. Myslím si, že jste úžasná a moc vás miluji,“ pronesla během improvizovaného proslovu. S cenou totiž vůbec nepočítala, žádná vznešená slova si dopředu nepřipravila a nakonec musela improvizovat.

A byla, stejně jako na stříbrném plátně, naprosto okouzlující: „Je to až směšné. Mám Oscara,“ komentovala to s typickým britským humorem, kterým je pověstná. Poté, co získala cenu BAFTA, se údajně zeptala svého manžela, zda by raději nešel domů a nedal si s ní šálek čaje. Tentokrát zažertovala, že si zlatou sošku dá do postele: „Mezi mě a mého muže. Ještě to neví, ale určitě mu to nebude vadit.“

Fotogalerie
56 fotografií