Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trumpova zeď nebude fungovat, i kdyby se tyčila do vesmíru. Odborníci vysvětlili proč

Autor: Mii - 
18. února 2019
17:30

Je bláhové si myslet, že zeď na hranicích s Mexikem zabrání přílivu migrantů do Ameriky. Shoduje se na tom několik odborníků zkoumajících globální migraci. Podle nich existuje na světových hranicích okolo 70 zdí a žádná se při boji s běženci neukázala jako účinná. Píše o tom server Independent.

Profesor Dudley Poston z A&M University říká, že jsou k dispozici data, podle kterých nejenže nefunguje žádná současná zeď, ale nefungovala ani žádná historická. Je to jednoduše špatný způsob, jak někomu bránit v přístupu na území.

Jen v případě USA se v posledních letech 65 % lidí, kteří měli status nelegálního uprchlíka, dostalo do země legálně na dočasné vízum. V potřebné době si ale nezajistilo jeho prodloužení, nebo jim bylo odmítnuté a oni z USA neodešli, byť měli.

„Trumpova zeď, bez ohledu na to, jak bude vysoká, nevyřeší problém lidí s přesluhujícími vízy, protože ti do země vstoupili legálně a pak se teprve stali nelegálními,“ vysvětloval Poston. Z celkového počtu 11 milionů nelegálních uprchlíků aktuálně se nacházejících v USA tímto procesem prošly zhruba dvě pětiny lidí.

Co se týče samotného aktu překročení hranice, lidé si podle Postona vždy najdou cestu, i kdyby zeď měli přelézt, podlézt nebo jít okolo. Do USA navíc míří lidé, kteří jsou odhodlaní změnit svůj život k lepšímu a podle toho se chovají. „Často jde o ty nejvíce motivované a nejchytřejší osoby,“ uvedl odborník.

Zákon poptávky a nabídky

Doktorka Nadia Floresová z Texaské technické univerzity zmínila ještě další důvod pro selhání zdi - souvisí s prací. „Dokud máte poptávku po práci a zaměstnavatelé ty lidi najímají, tak sem budou chodit. Ať je ta zeď, jaká chce, uprchlíci si cestu přes hranici najdou, protože tohle je ohromný magnet,“ popisovala Floresová.

Podle doktorky hraje důležitou roli fakt, že jde o pracovní pozice, které nechtějí vykonávat Američané. Pokud by obyvatelé s migrací chtěli něco dělat, museli by být v první radě ochotní přijmout „méněcenná“ zaměstnání.

exekutor ( 18. února 2019 19:17 )

Ale bude!

agfor ( 18. února 2019 17:45 )

Amík Trump staví zeď a přitom to byli právě Amíci, kteří nevíc řvali, když se v Ústí nad Labem postavil plot mezi cikány a spořádanými občany.

Zobrazit celou diskusi