Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Zemanovi přeskočilo?“ Komunistu Ondráčka zaskočil dopis z Hradu, Kalouska potěšil

Autor: Matěj Pálka - 
7. února 2019
14:10

Prezident Miloš Zeman poslal dopis do Venezuely, kterým zaskočil své příznivce i tradiční kritiky. V listu vyjádřil podporu venezuelskému opozičnímu lídrovi Juanu Guaidóvi, což je v souladu s pozicí české vlády i EU, ale v protikladu třeba k názoru Ruska, které stojí ve Venezuele za prezidentem Nicolasem Madurem. Zatímco Zemanovi tradiční oponenti jako předseda ODS Petr Fiala, lidovec Marian Jurečka nebo Miroslav Kalousek (TOP 09) mluví o příjemném překvapení, jeho příznivci se zhrozili. Komunistický poslanec Zdeněk Vondráček se ptá, zda prezidentovi nepřeskočilo.

Prezident Zeman překvapil své odpůrce i řadu svých příznivců. Vyjádřil totiž podporu Juanu Gerado Guaidóvi Márquezovi, kterému poslal blahopřejný dopis, v němž o Guaidóvi hovoří jako o prozatímním prezidentovi Bolívarovské republiky Venezuely.

Svým krokem uznat Guaidóa prezidentem na úkor Nicolase Madura Miloš Zeman nadělal v hlavách svých kritiků i podporovatelů zmatek. „Abych byl upřímný, pan prezident mě tímto postojem příjemně překvapil. V mnoha věcech se neshodneme, v tomto však má mou podporu,“ sdělil Blesk Zprávám předseda ODS Petr Fiala.

Ve stejném tónu hovoří i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Prezident republiky svým postojem podpořil stanovisko vlády, což nemívá často ve zvyku a v tomto případě je to příjemné překvapení,“ zmínil.

Juana Guaidóa podpořil i celostátní výbor KDU-ČSL, a tak je také Marian Jurečka, který v březnu bude kandidovat na předsedu strany, prezidentovým prohlášením příjemně překvapen. „Jsem rád za takový postoj prezidenta a také, že v této otázce se podařilo mít jednotný postoj s ministrem zahraničních věcí,“ pochválil Jurečka.

Pochvaly se dočkal Miloš Zeman také od předsedy ČSSD Jana Hamáčka, který mu za podporu, kterou vyjádřil Guaidóvi, poděkoval.

Naopak své příznivce a časté podporovatele především z řad KSČM Miloš Zeman překvapil, ale nemile. „Znovu nesouhlasím s panem prezidentem a mám pocit, že mu přeskočilo,“ napsal poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček na svůj facebookový profil.

Dolejš: Zeman je mocenský pragmatik

To komunistický poslanec Jiří Dolejš prý od prezidenta podobné prohlášení čekal. „Že Zeman sdílí stanoviska nejen Trumpa, ale i Izraele a dalších zemí pro mne není až tak velké překvapení, i když nejspíš některé své voliče zaskočil,“ řekl pro Blesk Zprávy Dolejš. 

„Jako mocenský pragmatik možná kalkuluje s udržením otevřených dveří v Latinské Americe, ale je to dost brzká rezignace na více diplomatické řešení,“ zmínil Dolejš.

S prezidentovým postojem nesouhlasí ani hnutí SPD. „Pokud jde o to, že prezident Zeman de facto uznal šéfa venezuelského parlamentu Juana Guaidó prezidentem Venezuely, tak hnutí SPD zastává v této věci odlišný postoj. Podobně se s prezidentem Zemanem například lišíme v pohledu na afghánskou vojenskou misi, kterou odmítáme, nebo v tom, že jsme proti přijetí eura,“ zní oficiální prohlášení hnutí Tomia Okamury. 

kajineknahrad ( 8. února 2019 23:08 )

Kalousek néé, tenhle úřad musí zůstat v rodině!

ohorelakocka ( 8. února 2019 19:34 )

Zeman nikdy nedosáhl na CSc, blbe.

oldedek ( 8. února 2019 13:17 )

no když už mu nadávají i komouši, tak to už teda stojí za pěkný hov...

luder ( 8. února 2019 07:17 )

Děkuji všem se zdravým rozumem že volili našeho pana prezidenta Ing Miloše Zemana CSc a panu prezidentovi, antielf, přeji hodně zdraví do dalších let.A pro místní vuvuzely - zjistěte si co je psané v Ústavě Venezuely,ve které je uvedeno,že v případě pochybení přebírá zodpovědnost za stát místopředseda vlády,což je Guaidó,který se zavázal,že v nejbližší době proběhnou nové volby a proběhnou pod mezinárodní kontrolou.I v mezinárodní politice se nic nezmění,což taky potvrdil.

petrw ( 8. února 2019 06:42 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa