Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sedm let v zajetí Islámského státu: Unesený britský novinář žije, oznámil ministr

Autor: nkov - 
5. února 2019
18:55

Britský novinář John Cantlie unesený Islámským státem v Sýrii v roce 2012 je údajně stále naživu. Oznámil to v úterý britský ministr bezpečnosti Ben Wallace. Cantlie se od únosu objevil v propagandistických videích ISIS. Unesený byl spolu s americkým kolegou Jamesem Foleyem, který byl později popraven, píše Daily Mail.

Naposledy se Cantlie objevil ve videu v roce 2016, kde mluvil o bombardování univerzity v Mosulu. Podle jednoho z kurdských představitelů je však stále naživu v Sýrii. Británie za něj však odmítá zaplatit výkupné.

Islámský stát ve svých propagandistických videích využil Cantlieho novinářských zkušeností, aby působila důvěryhodněji. Ve videu, které se objevilo poprvé v roce 2016, pak novinář vypadá pohuble.

V roce 2014 byl natočen v oranžové vězeňské uniformě a popisoval, jak jsou mučeni vězni, kteří se pokusí o útěk. Předčítal také údajné e-maily mezi členy ISIS a americkými rodinami, za jejichž unesené příbuzné nechtěla vláda zaplatit výkupné.

V listopadu 2018 se nechal slyšet bývalý člen Islámského státu pro francouzský magazín Paris Match, že Cantlieho viděl ve městě Rakka, asi 300 mil od Mosulu. Podle magazínu ho zahlédl „přibližně před sedmi měsíci ve vězení s tlumočníkem“.

Novináře popravil britský islamista

Britského novináře unesl Islámský stát v červenci 2012, zachránila ho však syrská armáda. O několik měsíců později byl unesen znovu. Podle jednoho z dalších zajatých novinářů, Javiera Espinosy, se jeho americký kolega Foley pokusil o útěk, nicméně čekal na Cantlieho místo toho, aby uprchl sám. „Strážný si všiml, že se Cantlie dokázal osvobodit, a Foley mohl v tu chvíli utéct, ale místo toho se vzdal,“ řekl.

Foley byl následně popravený, a to údajně rukou teroristy ISIS britského původu, který získal přezdívku „Džihádista John“.

Jessica Cantlie, sestra uneseného novináře, již v minulosti požádala o povolení komunikovat přímo s bratrovými únosci.