Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Bylo to peklo!“ Slovenky přežily útok na luxusní hotel, před teroristy utíkaly v ručnících

Autor: Darina Jíchová - 
18. ledna 2019
12:45

Ozbrojenci teroristického hnutí Šabáb v úterý zaútočili na komplex luxusního hotelu DusitD2 v keňské metropoli Nairobi. Jejich akce si vyžádala 21 mrtvých a desítky zraněných. V hotelu v tu chvíli byla také pětice Slováků, dva manželské páry a dcera jednoho z nich. Život jim zachránilo to, že byli na otevřeném prostranství u hotelu a ne uvnitř komplexu i pohotová reakce dcery. Příběh Slovenek Anny a Dany přinesl deník Nový čas.

„Bylo to skutečné peklo,“ nechaly se slyšet ženy, které se se svými rodinami ocitly mezi stovkami turistů pobývajících v rozsáhlém hotelovém areálu. Místo příjemných vzpomínek z exotické dovolené si ale Slováci z Keni odvezli trauma na celý život. Útok je zastihl nepřipravené.

Chaos a létající kulky

„Šli jsme zrovna k bazénu, který byl u areálu, ve kterém jsme byli ubytovaní. Nejdřív jsme slyšeli výbuch, pak střelbu. Brali jsme to tak, že se něco děje, přece jen jsme byli v Africe. Začaly lítat kulky a my jsme viděli, jak lidé utíkají,“ vypověděla turistka Dana. „Pak nastal chaos, z vrátnice nás vyhnali na ulici,“ doplnila Anna.

„Skončili jsme na slovenském velvyslanectví, kde nám poskytli ubytování, stravu a všechno ostatní. Jsme bez dokladů, bez telefonů, bez oblečení, beze všeho. Čekáme, až se situace uklidní a my se budeme moct vrátit do našeho objektu,“ vysvětlily v úterý Slovenky, bylo to poprvé, kdy navštívily Keňu.

Z pekla štěstí

Pět islamistů vniklo do komplexu, kde se kromě hotelů nachází také banky, úřady a obchody. Nejdřív došlo k výbuchu na parkovišti, pak se ve vstupní hale odpálil jeden z útočníků, zbylí čtyři pokračovali dál do budovy a stříleli po hostech. V hotelu vypukla panika, stovky lidí se snažily před ozbrojenci utéct.

Bezpečnostní kamery zachytily sebevražedného útočníka, který se odpálil u komplexu s hotelem DusitD2, (Nairobi, 15.01.2019). Bezpečnostní kamery zachytily sebevražedného útočníka, který se odpálil u komplexu s hotelem DusitD2, (Nairobi, 15.01.2019). | ČTK

„Měli z pekla štěstí, že nebyli vevnitř hotelu, ale venku. Dcera je rychle našla a duchapřítomně je vyvedla do bezpečí. Byli jen v plavkách a osuškách, utekli na velvyslanectví, kde se jich ujali. Doklady a další věci měli u dcery v bytě, ten je v rezidenční části nedaleko hotelu, která byla uzavřena a evakuována,“ popsala Silvia Mabhenová, slovenská reportérka žijící v Nairobi.

Útok Slovákům překazil dovolenou

Slováci do Keni přijeli za dcerou jednoho z párů, která zde bydlí. Celé drama, které ve středu skončilo úspěšným zákrokem ozbrojených složek, přečkali na velvyslanectví. Reportérka dodala, že k útoku došlo v první den jejich dovolené.

Mabhenová uvedla, že Nairobi je, co se týče teroristických útoků, poměrně nebezpečné a je třeba dodržovat určitá bezpečnostní pravidla. „Snažím se vyhýbat velkým obchodním střediskům a hotelovým komplexům, ty jsou v Africe častým cílem teroristů,“ řekla Mabhenová.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PoustevnikIvan ( 18. ledna 2019 19:10 )

Nevíte, že celé lidstvo je v moci zla a ďábla? Proto existuje stále taková spousta totalitních, sadistických, vražednických a teroristických režimů a revolučních hnutí. Africe se říká temný kontinent, protože je prosycená démony a ďábly, také už kvůli jejich šamanům. 1. List Janův 5,19 Víme, že jsme z Boha, kdežto celý svět je pod mocí Zlého. 1. List Petrův 5, 8 Buďte střízliví! Buďte bdělí! Váš protivník, ďábel, obchází jako ‚lev řvoucí‘ a hledá, koho by pohltil. Pokud se podstatná část lidstva neobrátí k pravdě, jež spočívá ve spáse skrze víru v Božího Syna, Pána Ježíše Krista, nikdy se nic na zemi nezmění, ale lidstvo bude trestáno, až skoro úplně vymře. Do té doby, než se tak stane, bude ale stále zůstávat možnost, aby byli lidé zachráněni individuálně a dostali věčný život, který jim později umožní se s Ježíšem na zemi vrátit. 1. List Janův 5,11 A to je to svědectví: Bůh nám dal věčný život, a ten život je v jeho Synu. 12 Kdo má Syna, má život; kdo nemá Syna Božího, nemá život. 13 Toto píšu vám, kteří věříte ve jméno Syna Božího, abyste věděli, že máte věčný život. 14 Máme v něho pevnou důvěru, že nás slyší, kdykoliv o něco požádáme ve shodě s jeho vůlí...

flora ( 18. ledna 2019 15:42 )

Přeci už dávno bylo Schwazrenbergem řečeno, že teroristické útoky v Evropě se stanou součástí našich životů, a je nutné s tím počítat a zvyknout si na to. Slovenky to v Africe tedy měli brát jako trénink, nepochopily to a zbytečně střečkují

bredy ( 18. ledna 2019 15:39 )

mám pokaždé stejnou myšlenku.

hasickajana ( 18. ledna 2019 15:27 )

miluju reklamu unicef na krmení černoušků... se divím, že tam není věta, která logicky následuje... zachránili jste černouška, on vám za patnáct let píchne kudlu do zad...

diskutujici ( 18. ledna 2019 15:22 )

Toz jak, uz maji rezervaci na pristi rok?

Zobrazit celou diskusi