Tisíce lidí po celé republice i v zahraničí minulý týden uctily památku studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jana Palacha, který se přesně před 50 lety na Václavském náměstí upálil, aby probudil národ z letargie a vyburcoval ho k odporu proti normalizaci. Řada z politiků přišla jeho památku uctít osobně k jeho hrobu na Olšanských hřbitovech či k památníku u budovy Filozofické fakulty. Nejvyšší představitel země ale mezi nimi chyběl - Miloš Zeman se pietních akcí osobně nezúčastnil, k hrobu i památníku poslal věnec. 

„Já se nerad vystavuji setkání s blbci nebo blázny, a protože vím, že existuje skupina hlupáků, tak nevím, proč by se s nimi měl prezident republiky setkávat,“ vysvětlil Miloš Zeman v neděli v pořadu S prezidentem v Lánech s tím, že jeho postoj byl výrazem pohrdání.

Reakce leckterých politiků na sebe nenechaly dlouho čekat - jeho výroky odsoudila například někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS), podle níž Zeman rozhodně nikomu nechyběl. Nadávky vadily i místopředsedovi KDU-ČSL Marianu Jurečkovi.

V úterý jeho vyjádření nenechala ladem ani rada šesté pražské městské části. Ta na protest proti němu uspořádala pravidelnou radu v galerii Skleňák, kde jsou od minulého týdne vystaveny fotografie z pohřbu Jana Palacha, jež pořídil fotograf Jiří Chocholáč. Netradiční jednání v galerii iniciovala radní Prahy 6 Eva Smutná.  „Jsem osobně velice hrdá, že MČ Praha 6 na protest proti této neúctě od nejvyššího představitele naší země přesunula dnešní jednání Rady MČ do Galerie Skleňák,“ uvedla.

Fotogalerie
17 fotografií