V legislativním plánu má tento krok kabinet až ke konci letošního roku, Staněk ale chce známou smíchovskou usedlost prohlásit NKP dříve. Stav objektu podle něj není utěšený a potřebuje co nejdříve peníze, aby nevznikly další škody. V havarijním stavu však podle odborníků z ministerstva Bertramka není.

Hlavním důvodem, proč Praha 5 iniciuje zvýšení statusu ze současné kulturní památky na národní kulturní památku, je jedinečnost vily. Majitelé podle Prahy 5 díky tomu dosáhnou na větší finanční podporu, a mohou tak památku lépe spravovat. Na druhou stranu se budou zase přísněji sledovat jakékoliv zásahy a úpravy v areálu.

Žádaná změna by se týkala celého objektu, včetně zahrady a hospodářských budov. „Na jednání jsme se shodli na potřebě vytvoření memoranda o spolupráci mezi Ministerstvem kultury ČR, městskou částí Praha 5 a vlastníkem objektu Mozartovou obcí. Jsme připraveni pomáhat Mozartově obci při obnově této jedinečné památky a šíření odkazu Wolfganga Amadea Mozarta,“ řekl radní Prahy 5 Lukáš Herold (ODS). 

Fotogalerie
6 fotografií